Михаил Миков: В кампания на подкупи и липса на политическо говорене залагаме на гражданите и левите стандарти

Окт 12, 2015 ЯМБОЛ Новини Избори 0 1801

Нашите кандидати активно участват и водят чиста и открита кампания

„Тази кампания се характеризира най-вече с покупки на гласове и липсата на политическо говорене. Това е убийствено за демокрацията в България“. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция в Ямбол. Той подчерта, че в дебатите в медиите масово отказват да участват действащи кметове на ГЕРБ, за да не получат гражданите отговори на неудобните въпроси. „Нашите кандидати активно участват и водят чиста и открита кампания“, обясни лидерът на левицата. Той подчерта, че БСП има много силни кандидати в областта, като опитните кметове Георги Георгиев, Митко Андонов, Христо Христов и прекрасни нови кандидати като Ангел Ангелов, които могат да спечелят доверието на хората. Според него причина за това са действията на левите кметове - детските градини и детските ясли в Тунджа са безплатни, в община Болярово също, което са левите разбирания за общинска власт на БСП. „Ще разчитаме на подкрепата на гражданите, партиите, приемащи левите стандарти и платформите на кандидатите“, допълни Миков. Той заяви категоричната си подкрепа за кандидата на БСП за кмет на Ямбол - Мариета Сивкова, листата на БСП за общински съветници, кандидата Георги Георгиев за кмет на Тунджа. Той подчерта, че само Сивкова е алтернатива на сегашния кмет, който се разхожда между 1, 2, 3 инстанция и кашата с обществените поръчки. „Когато тръгнат на 25-ти към изборите, гражданите трябва да се сетят за тези неща. Мариета Сивкова е последователна и има опит. Тя отделя внимание не само на асфалта и бетона, а и на невидимите резултати за хората, свързани с образованието на децата и развитието на хората“, заяви Миков и подчерта, че изборът на Мариета Сивкова ще е успех за едно друго развитие на Ямбол.

Лидерът на ПД „Социалдемократи“ Елена Нонева заяви: „Статуквото трябва да бъде променено. Инфраструктурата е важна, но социалната политика и това как живеем не е без значение“. По думите й община Ямбол ще гласува за Мариета Сивкова, защото тя може да реши проблемите, затрудняващи живота на хората.

Говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов подчерта, че левицата има свои доказани специалисти в 3 общини. Имаме амбицията да постигнем промяната заедно с нашите коалиционни партньори“, заяви Мерджанов.

Мариета Сивкова заяви пред медиите, че левицата предлага на Ямбол едно ново и различно управление – ляво, като противовес на дясната политика, на увеличаване на данъците, пренебрегване на човека и усвояване на средства на всяка цена.

Тя посочи като приоритети на левицата: облекчения на младите семейства, синята зона в града, по-голяма сигурност с видеосистема, осигуряване на работни места и наличие на инвестиции.

БСП-Ямбол с кръгла маса за образованието

БСП-Ямбол и кандидати на левицата организираха кръгла маса на тема: „Общинска образователна политика на БСП“. В нея участие взеха – председателят на БСП Михаил Миков, кандидатите за кметове на Ямбол – Мариета Сивкова и на Тунджа – Георги Георгиев, зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов, народният представител от региона Кирчо Карагьозов, депутатът от левицата и член на комисията по образование Стоян Мирчев, председателят на ПД „Социалдемократи“ - Елена Нонева, десетки учители родители и заинтересовани граждани.

Михаил Миков заяви, по отношение на внесените от управляващите промени в закона за образованието, че трябва да спрат този род инициативи, които осакатяват българската образователна система. „Тази политика в средното образование обрича много деца на социално изключване. Няма как да искаме чуждестранни инвестиции без качествена работна ръка. С този закон няма как да създадем такива“, коментира лидерът на левицата. Той изрази категоричната си критика към получаването на средно образование в 7 клас. „Единствените печеливши от направените промени са издателите на учебници и частните училища. Губещи са учениците, които получават ниско качество на образование. Губят и родителите, на които се налага да плащат за частни уроци, губят и учителите, които поради заплащането си не са престижна професия“, заяви лидерът на левицата.  Той благодари на Георги Георгиев и другите кметове на левицата, че поемат, до колкото могат, тежестта, прехвърляна от държавата върху общините, за да могат децата да имат качествено образование.  

„Образователната система в България страда от трайни проблеми, които могат да се решат с нов закон, но не и приетия от ГЕРБ, който само ги задълбочава“, заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев. Депутатът от левицата посочи възраженията, представени от БСП, по приетите от управляващите промени в образователната система, защото те задълбочават разслоението в българското общество и ще лишат не малко деца от възможността за качествено образование – отклоняване на част от държавния бюджет за образование към частните училища, закриване на училищата за деца със специални образователни потребности, премахване на оценките до 5 клас, липсата на един учебник по всеки предмет, завършването на средно образование след 7 клас, възможността за домашно образование. „Надявам се този закон скоро да бъде променен, защото той е заплаха за българската образователната система“, категоричен е Мирчев.

Кандидатът на БСП за кмет на Ямбол Мариета Сивкова изрази сериозни притеснения за развитието на българското образование, като майка, като професионалист и кандидат за кмет. Тя подчерта, че като бъдещ кмет на Ямбол предлага надграждаща грижа за децата: еднократна финансова помощ при раждане, безплатна млечна кухня, премахване на таксите за яслите и детските градини. Според нея трябва да има общински ангажимент да се въведат всички деца в училищата, осигуряване на средства за социално слабите семейства, организиране на състезания и конкурси по различни дисциплини.  

Кандидатът за кмет на Тунджа от БСП Георги Георгиев заяви, че образованието е приоритет за БСП и за него лично. По думите му само то ще спомогне за подобряването на условията на труда, а и на живота на българските граждани. По думите му на територията на община Тунджа има 18 детски градини, в които родители не плащат такси. „Ще продължаваме да се борим за нашите децата в най-близките и най-отдалечените от града, за да останат те при нас“, категоричен бе той. Георгиев посочи, че е постигнато и възстановяване на средното образование в общината, безплатен транспорт, хранене за учениците, което има само в община Тунджа, целодневен учебен процес.