Жителите на село Смилян: Подкрепяме идеите Ви, господин Сабрутев

Окт 11, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 1734

Европейски регламент дава шанс на планинските продукти да се рекламират като такива и да се продават на по-висока цена

Смилян разполага с ресурси за развитие на биоземеделие. Европейски регламент дава шанс на планинските продукти да се рекламират като такива и да се продават на по-висока цена – стана ясно на предизборна дискусия с жителите на селото и кандидатите за общински съветници от БСП Милко Гавазов, Димитър Кръстанов, Костадин Чаталбашев, Михаил Генчев, Рабие Кьосева, Анета Шахонова, Иван Апостолов, Светослав Димитров, Мирослав Даровски, Милен Пачелиев, Румяна Кършелийска и Радой Краев. Идеите за създаване на обща екологична марка  „Произведено в Смолян” на Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на община Смолян, издигнат от БСП, намериха добър прием, още повече че в миналото е имало практика за производство на малини и ягоди, а в последните години и на арония. В смилянското предприятие за замразени картофи и плодове са се преработвали изключително за износ по над 600 тона ягоди и малини и по над 3 000 тона картофи, обясниха местните хора. „Но приватизацията го превърна в една голяма развалина, а цялото модерно оборудване е било нарязано и предадено на вторични суровини”, подчертаха те.

„Има желаещи чужди инвеститори, с интерес към производство на биохрани в Родопите”, заяви Стефан Сабрутев и допълни, че общината ще търси механизми да ги привлича в региона, за което ще се намират подходи и начини за успешни контакти. Присъстващи поискаха общината да помага на производителите, като им осигури търговски площи за продажба на техните продукти в Смолян и като ги рекламира и представя на панаири и изложения. Кандидатът за кмет отговори, че това влиза в стратегията за развитие на биопроизводството и ще съдейства да излезнат на пазара в страната и чужбина.

Проблемите с инфраструктурата в Смилян са също толкова остри, както и в другите села на общината. От благоустрояване се нуждаят много улици, от подмяна  - водопроводи и канализации, три пътни участъка се наводняват при валежи и стават непроходими, тротоарите са за подмяна, а на места въобще липсват, не е решено зимното почистване, представи картината кандидатът на БСП за кмет на селото Зефир Юруков. Той има опита на общински съветник с два мандата, а като началник на район на ВиК много добре познава ситуацията в селото. Той подчерта, че няма да бъдат пренебрегнати и установените традиции на местните празници: на смилянския фасул и съпътстващото планинско бягане, фестивала на дивите цветя и фолклорния празник „Изворен глас”. Зефир Юруков се ангажира да ги популяризира и обогатява.

Досегашната кметица Събка Миткова каза, че е впечатлена от работата на Стефан Сабрутев като общински съветник, който честно, принципно и последователно е отстоявал своите позиции. А новият кандидат за кмет на Смилян Зефир Юруков винаги й е помагал и се отзовавал, когато е имала нужда от неговото съдействие.