България трябва да продължи да следва стриктна фискална политика, за да преодолее последиците от световната криза

Сеп 03, 2009 Новини БСП 0 1765

Пламен Орешарски: В края на мандата предишното правителство отчете излишък от 180 млн

Пламен Орешарски: В края на мандата предишното правителство отчете излишък от 180 млн.лв. За първите шест месеца са изхарчени 42% от разходите. За какви преразходи говорим?

 

 

Основавайки се на своя опит, бившият финансов министър и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски даде препоръките си към новите управляващи за начините, по които могат да противодействат на световната финансова и икономическа криза. В ефира на НТВ Орешарски заяви, че е необходимо страната ни да продължи да следва сравнително стриктна фискална политика, защото това е основата на финансовата стабилност. Това е основата на добрия бизнес и инвестиционния климат. Само така може да се изграждат и антикризисни мерки, каквито новото правителство все още не е представило. "Моят съвет към управляващите е първо да се запознаят и след това да коментират. В повечето случаи, в последните един месец и повече, сме свидетели първо да коментират и след това да разбират за какво става въпрос", коментира Орешарски.

Според депутата благодарение на политиката на предишното правителство финансовата ситуация в страната е една от най- добрите в ЕС, въпреки световната криза. Орешарски се аргументира с факта, че в сегашните условия, когато държава като Англия очаква бюджетен дефицит от 12%, в България дори и за юли, който е спорен месец между двете правителства, дефицитът е 0,4%. „И твърдя, че този резултат е между най-добрите в Европа. Защото от кризата никой не може да избяга и никой не е по-голям", добави депутатът.  

Бившият финансов министър напомни, че за миналата година е имало 4 млрд.лв. бюджетен излишък, който в последствие е отишъл в държавния резерв. В края на мандата предишното правителство също отчете излишък от 180 млн.лв. „За първите шест месеца са изхарчени 42% от разходите. За какви преразходи говорим?", добави Орешарски.

Депутатът не отрече, че предстои трудна година за България с оглед на продължаващата криза. Икономиката на страната се свива. Като основни причини за това Орешарски изброи липсата на глобална ликвидност, разрушени връзки между финансовият и реалния сектор, затруднен достъп до кредитиране, слабо потребителско търсене. „Това са глобални тенденции, от които, страхувам се, че от правителствата - и старото и новото, каквито и мерки да предприемат, могат да смекчават, но не и да елиминират тези фактори", коментира бившият финансов министър. Той напомни, че България следва практиката на останалия свят и прави прогнози за  развитието на икономиката на базата на прогнозите на МВФ и на Европейската комисия.

Орешарски каза още, че му предстои да се включи в парламентарната комисия, която ще разследва дейността на предишното правителство за последната година от мандата. В нея той има намерение отново да обясни отчетените цифри, които сегашното мнозинство интерпретира неправилно - от незнание или целенасочено. „Има нужда вероятно от едно обяснение, как 5 или 600 милиона лева за 10 дни всъщност са обичайният разход на държавата", добави Орешарски. Той обясни, че когато разходите в държавния бюджет за година са малко над 20 млрд. лв., всеки месец се харчи между 1,2 млрд. и 1,5 млрд. Според депутата от левицата, разследвайки последната година от дейността на предишния кабинет, управляващите целят да изведат някакви политически тези, с които да се опитат да дискредитират предшествениците си. Вероятно те умишлено пропускат три години от мандата на същото правителство, за да не се наложи да обсъждат постигнатото от кабинета „Станишев".

По думите на Орешарски предложението на мнозинството да се фокусират само върху по-големите сделки също е нелогично. „Аз нямам спомен в последната една година да е стартирана по-голяма сделка. Всичките по-големи сделки са от по-рано, някои даже и от преди този мандат. Това е точно обратен аргумент.", заяви бившият финансов министър.