Становище на клубовете на ОЖСПС Пловдив област по внесеният Законопроект за равенство на половете

Пловдив Област:     България е от малкото страни в ЕС, в която не съществува Закон за равнопоставеност на половете

Пловдив Област:

 

 

България е от малкото страни в ЕС, в която не съществува Закон за равнопоставеност на половете. Изработването на такъв законопроект има своята предистория в  Народното събрание. На два пъти – веднъж от Надежда Михайлова в края на мандата на управление на СДС и втори път от Анастасия Мозер – през 2001 година е внасяно предложение  за законово решаване на въпроса за равнопоставеност на половете. Законопроектът на надежда Михайлова не стига пленарна зала, а този на г-жа Мозер е отхвърлен от управляващите.

Сега, за първи път, с предложеният от народните представители Атанаска Тенева и Трифон Митев Законопроект, можем да  говорим за ефективно решение на въпроса.

При анкетиране относно равнопоставеността на половете, извършено на територията на страните членки на ЕС между 50% и 60% от анкетираните групи считат, че в страните на Европейския съюз има такава. В България този процент е по-висок от средния.  Ние считаме, че това е само формално и се дължи на няколко причини:

- Равнопоставеността стои на вниманието на обществото и то има волята въпросът да се реши за  преодоляване на небалансираното участие използване на потенциала на жените и на мъжете.

- В много области на обществения живот жените са добре представени, което някои считат за равнопоставеност, но за съжаление заплащането на труда им е  по-ниско.

- Не се познават детайлите на политиките на равнопоставеността, участието при вземането на решения, насилието, неравното заплащане, трафикът, проституцията.

 Нашето обществото няма достатъчно информация и ние, представителките на Обединението на жените социалистки за паритет и солидарност, считаме, че Закона за равнопоставеност на половете, предложен от народния представител Атанаска Тенева,   ще бъде документ, който ще даде тласък за работа по стратегии и планове за действие. Политиката за равенството на половете е по-широко обхватна от политиката за защита от дискриминация по полов признак. В представеният Законопроект се поставя въпросът за политика, регулираща обществени отношения.

Жените социалистки от Пловдив област приветстваме създаването на държавна институция, която да координира дейността между останалите държавни ведомства и да гарантира целенасочена работа по осъществяването на политиката за равенство на половете.