Всички енергийни проекти, които са договорени с Русия, отговарят на интересите на България

Сеп 02, 2009 Новини БСП в медиите 0 1710

Всички енергийни проекти, които са договорени с Русия отговарят на интересите на България

Всички енергийни проекти, които са договорени с Русия отговарят на интересите на България. Това заяви пред Агенция "Фокус" бившият енергиен министър Петър Димитров, депутат от Коалиция за България и член на постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм в 41-то Народно събрание. На въпрос след срещата Бойко Борисов - Владимир Путин има ли проект договорен с Русия, който не бива да се реализира, Петър Димитров отговори: "Сами разбирате, че не съм аз адресатът на въпроса кои проекти трябва да бъдат отказани. Ако аз съм мислил, че някой от тези проекти е неизгоден за България нямаше да го подкрепям и не бихме работили по него". Димитров посочи, че е категоричен, че всички енергийни проекти, които се реализират, които са договорени с Русия, отговарят на интересите на България и е добре да бъдат реализирани.
Не знам до колко това е забелязано, като нюанс в думите на Владимир Путин, който директно заявява, че няма проблем, „ако не желаете да участвате, ние ще решим въпроса по друг начин", коментира още Петър Димитров. По думите му това означава, че България ще бъде заобиколена. "До толкова до колкото ние нямаме собствени ресурси - нефт, газ, ядрено гориво, в наш интерес е да участваме във всички тези транзитни проекти и в проектите за получаване на такова гориво. Наш проблем е да осигурим и алтернативни източници, това не е проблем на Русия", заяви Димитров.
Той бе категоричен, че огромната част от държавите в света се борят, за да си осигурят достъп до тези ресурси. Ние имаме големия шанс да сме на пътя на тези ресурси, но този път не е единствен и той има алтернатива. "Ако ние продължаваме да опъваме нервите на Русия, се страхувам, че тя ще отговори по познат начин. Директно говоря за проекта "Син поток" - заобиколи България и направи директно връзка Русия - Турция. Това ще се повтори с "Южен поток", има вече тенденция по подобен начин да върви и към Средиземно море", допълни Димитров.