Михаил Миков: България е една от най-засегнатите от санкциите срещу Русия и трябва да имаме ясна позиция

Нашата е страна една от най-засегнатите от санкциите срещу Руската Федерация и за това трябва да има ясна позиция по този въпрос

„Нашата е страна една от най-засегнатите от санкциите срещу Руската Федерация и за това трябва да има ясна позиция по този въпрос. Доказа се неефективността на тези санкции и това е свързано и с представите как санкциите ще  доведат до промени, което не се случи. „Повтаряната мантра „няма друг начин” доказа, че очевидно има и други начини”. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той представи предложението на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за проектa на решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна. Той подчерта, че проектът за решение  на БСП от преди 10 месеца е отразявал тогавашната обстановка, но днес той е още по-актуален, когато водещи европейски политици оценяват санкциите срещу Руската Федерация като неефикасни, пречка за подобряване на отношенията и диалога и вредни за възможното включване на Русия в решаването на конфликта в Сирия.

Миков бе категоричен, че Народното събрание в една парламентарна република трябва да заеме ясна позиция и за това БСП предлага своя проект за решение, в което влизат 3 точки. Кaто първа такава той посочи обявяването против разширяване на санкциите от страна на ЕС към Руската Федерация, както и срещу разширяването на контра санкциите от страна на Русия. Миков заяви, че с втората точка се възлага на МС да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен на Съвета по Външните работи на ЕС с активна роля на българското правителство. На трето място той посочи незабавната отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета  на  Руската Федерация, с цел установяване на парламентарен диалог между ЕС и Руската Федерация.  „Приемането на решението ще бъде една достойна позиция на НС и ще очертае националните ни интереси и желанията на българските граждани. Това ще бъде ясен знак, че българската външна политика може да има характер, че българският парламент и българският МС са автономни органи, които служат само на интересите на българските граждани”, заяви лидерът на левицата.  

 

Очевидно е овчедушието на българското правителство

Михаил Миков подчерта, че днес е очевидно овчедушието на българското правителство за ясна позиция по този въпрос. Той обясни, че санкциите са засегнали силно млечния сектор и са били зададени въпроси на министъра на земеделието от депутати от левицата за компенсациите на България. „Контрасанкциите затвориха пазарите за европейските стоки, а европейските стоки, високо субсидирани, нахлуха в България и унищожават българското производство, което е изложено и в проекта за решение на левицата”, допълни Миков.

По думите на лидера на БСП е очевидно, че Минските споразумения водят към успокояване на проблема в Украйна. Той обаче подчерта, че се затрудняват междупарламентарните контакти между Русия и страните членки на ЕС и в частност  България, разбиват се традиционно добри отношения между българския и руския народ. „В обществеността на Руската Федерация има тежки коментари по повод позициите, свързани със санкциите. Това ще даде тежки поражения върху нашите културно, икономическо сътрудничество и приятелство”, предупреди Миков.

 

Санкциите срещу Русия са двуличие

„Политическите санкции срещу Русия са едно голямо двуличие. Определени политици са включени в някакъв списък, в същото време други политици осъществяват контакти – българското правителство изпрати трима министри в Русия, а защо определени руски политици да не могат да посетят Русия?”,  попита лидерът на БСП. По думите му стагнацията в икономическите отношения, произтичащата от санкциите и контрасанкциите,  носи тежки щети на българската икономика. Той обясни, че освен българското млекопроизводство, млекопреработването, става въпрос и за електрокарното производство и около 40 % спад на руските туристи в България за тази една година. „Преките щети за българската икономика надхвърлят 100 млн. евро., косвените щети са многократно повече. В така създадената обстановка проектът за решение, който предлагаме, е още по-актуален”, заяви Михаил Миков.  Той бе категоричен, че този проект трябва да ангажира нашето правителство, което днес отсъства, с ясна позиция. „Защо ги няма днес да изпълнят ангажимента си за парламентарен контрол”, попита Миков.