За по-ефективно усвояване на еврофондовете е нужна работа, а не оплакване в Брюксел

Авг 26, 2009 Новини БСП 0 1249

Няма опасност да бъдат загубени евросредства Нужна работа, а не оплакване в Брюксел и прехвърляне на неясна вина

Няма опасност да бъдат загубени евросредства

Нужна работа, а не оплакване в Брюксел и прехвърляне на неясна вина. Това заяви депутатът от ПГКБ и зам.-председател на Комисията по европейските въпроси Меглена Плугчиева по време на пресконференция в Народното събрание по проблемите с еврофондовете у нас. Според нея в последно време има необоснована тревога и драма около парите от ЕС. Няма опасност от загуба на пари по оперативните програми, каза депутатът и се позова на думите на Денис Абът, говорител на Генерална дирекция „Регионално развитие". Наскоро той обяви, че има пропуски по  работата с еврофондовете у нас, но опасност от загуба на средства няма. По думите на ексминистъра предишното правителство е работило достатъчно добре, за да може новите управляващи да се справят. Тя даде пример с усвоените средства от оперативни програми, които общо са 50,62%. Най-много сключени договори има ОП „Административен капацитет" с 96,30% от финансите и ОП „Конкурентоспособност" - 80,03%. Можем спокойно да оползотворим максимална част от ресурса по фондовете, каза Плугчиева за работата на българските експерти в следващите месеци. Тя беше категорична, че проблемът не изисква нито ляво нито дясно управление, а само професионализъм и прозрачност.

Меглена Плугчиева информира, че 21-ви ноември 2009 г. е крайният срок, в който България трябва да получи положителна оценка на съответствие, за да може и по-нататък да ползва средства от ЕС. Тази оценка се изготвя от независима одитна агенция към Министерство на финансите, създадена още миналата година по време на управлението на министър Орешарски. Плугчиева изрази сериозна загриженост, че събитията и промените в министерствата напоследък са се отразили негативно върху администрацията. Тя апелира да се обединяват усилията по работата с еврофондовете и защити професионализма на държавните служители, които работят в тази сфера.

Предложените промени по Закона за пътищата са нецелсъобразни и необосновани, според зам.-председателя на Комисията по европейските въпроси. Плугчиева даде пример със закриването на Надзорния съвет към НАПИ. Сформирането на този орган е едно от условията за допълнителен контрол на институцията, която управлява над 1 250 млн. лева по двете оперативни програми „Регионално развитие" и „Транспорт". Тази схема на работа беше потвърдена и одитирана и от българска страна, и от европейска страна.

Ние сме малко смутени, тъй като тази идея за промяна идва два месеца след като приключи одита и беше направена оценка от страна на ЕК за НАПИ - това даде на агенцията възможност да ползва средствата средствата по ИСПА и оперативната програма. Това каза депутатът от ПГКБ и зам.-председател на Комисията по транспорт в Народното събрание Петър Мутафчиев. По думите му мотивите на вносителите на законопроекта звучат добре - че целта е да са по-ясни отговорностите и да се засили контрола. На практика обаче, според предложението отпада Надзорният съвет, който е бил на принципа на мандатността. Според идеята за промяна едноличните функции на изпълнителния директор по управлението са заменени от колективни решения, което противоречи на целта на вносителите, казва левият депутат. Чие решение ще се обжалва при една процедура за строителство на път, например? - попита Мутафчиев. Липсата на еднолична отговорност дава предпоставки да се правят пропуски, беше категоричен той. Ексминистърът по транспорта изрази опасения, че промените в НАПИ могат да доведат до нов одит. Това ще доведе до забавяне на голяма част от дейностите на агенцията, каза той.