Сергей Станишев: Сега съм вече без окови

Авг 24, 2009 Новини БСП в медиите 0 1994

  Интервю на Елица Гилтяй, в

 

Интервю на Елица Гилтяй, в."24 часа", 22 август 2009 г.

 

Сергей Станишев вече е пренесъл на „Позитано" 20 любими книги, картини и сувенири от доскоро обитавания от него премиерски кабинет. С охота ги показва и разказва историята им, докато любопитно оглеждаме преди интервюто.
Иначе интериорът при соцлидера си е същият като преди 4 години. Стопанинът обаче се е променил. Не само в сравнение с времето, когато бе само соцлидер, а и с последните месеци като премиер - няма ги напрежението в погледа, отработената дистанция от събеседника, честата справка с часовника. Резултатът - едно истински откровено интервю за политиката, живота и амбициите му занапред.
***
Време ми е за семейство и деца
***
Една от силните страни на Борисов е, че няма да дава втори шанс на хората си като мен
***
Ирония на съдбата - точно когато станах силен управленец, получих ролята на опозиционен лидер
***
Мисля да съдя жълтата преса -писна ми да чета глупости за себе си
***
Спя спокойно, защото имам чиста съвест
***
- По-добре ли спите сега, г-н Станишев?
- Винаги съм спял добре, може би защото имам чиста съвест. Сега просто имам повече време за сън.
- Има ли го отдъхването, че трудното е свършило, или напротив - постоянно връщане към моментите, в които е можело да направите нещата по друг начин?
- Има ги и двете. Постоянно правя анализ на слабостите ни и в управлението, и в кампанията. Не напразно го има израза „За един бит двама небити дават". Тежката загуба, която понесе БСП, в голяма степен е несправедлива. Но явно не сме успели да обясним какво и защо правим. И нямаме право да се сърдим на хората, че са припознали надеждата в други. Изобщо комуникацията явно ни е една от слабостите.
- Колко платихте на прословутите израелски консултанти?
- Те имат договор с предизборния ни щаб. Ангажиментът им беше съобразно резултата. Работили са с много социалдемократически партии по света и имат и идейната мотивация, ако щете. Кампанията обаче може малко да надгради, малко да свали, но не и да доведе до основния резулт. Всъщност ние платихме цената за два мандата, защото и двата бяха коалиционни и нашето правителство нямаше първия бял плик от онзи виц. Сигурно направихме повече от необходимите компромиси в името на стабилността на държавата, на коалицията, на постигането на по-големи неща. А те някак си не вълнуват хората, защото не ги засягат непосредствено, докато негативите ги засягат пряко. Натежа и черната кампания, която се водеше 4 г. срещу нас.
Никога не съм гледал на премиерството като на професия. Това е длъжност, служба за хората за определен период от време с мандат от парламента. Естествено, че го има и анализ какво можеше да се направи по-добре. Но сложени на кантара, добрите неща за страната и за хората според мен са значително повече от грешките.
- Вижте обаче интернет форумите - хората откровено са ви намразили, коментарите са направо гадни. Какво е чувството да си обект на такава омраза?
- Хора различни, особено в интернет, точно там се изразяват най-крайните мнения. У нас към всяко управление, особено в края на мандата му, има силен негативизъм. Но предишното правителство беше единственото, което стартира с много нисък кредит на доверие, защото беше трудно композирано. Спомнете си и Костов, и царя - всички тръгваха с много висок рейтинг, а сега г-н Борисов започва със 70%.
- Все споменавате за някакви свои грешки, а не ги назовахте. Не доведе ли това и до общественото неодобрение, и до проблемите ви в партията днес? Хората казват - не се държа мъжки, не назова фактите, не подаде оставка?
- Казвал съм много от грешките Първо, докато наваксвахме огромното изоставане за голямата цел - членството в ЕС, пропуснахме подготовката за реална работа с фондовете. Съвсем прагматични, технологични неща, обучение на хората от администрацията, въвеждането на нови прозрачни правила. Справихме се с теорията и зациклихме на практиката. Миналата година успяхме да променим нещата и резултатите са признати и от Еврокомисията. Щяха ли иначе да възстановят 115 млн. евро по ИСПА и да дадат зелена светлина за договори за 12 млрд. евро в пътното строителство. И то преди изборите.
Второ, не успяхме да вдъхнем на хората усещане за справедливост и за това, че властта работи на принципна основа. Оставихме да се насади представата, че всичко е компромис и сделка. И това засенчи свършеното - стабилността на финансите, растежа на икономиката, инвестициите и доходите, рязкото свиване на безработицата и безпрецедентните социални придобивки. То се възприемаше едва ли не като природна даденост, но ценността на тези постижения ще се почувства тепърва.
Трето, всяко коалиционно правителство е трудно. Изисква баланс, компромиси. Може би дойдоха в повечко. Но такъв беше вотът на гражданите. Без коалицията днес нямаше да сме член на ЕС. Но ние си платихме цената.
Много добре осъзнавам моята отговорност като лидер на БСП. Но оставка веднага след изборите би означавала и оценка на управлението. И ако допуснем тези силни резултати в икономиката и социалната сфера да бъдат публично унищожени, ще е най-голямата загуба за БСП. Ще означава, че не са си стрували усилията.
- Обяснихте ли на опонентите си, че с оставката си ще зачеркнете мандата и затова не я давате?
- Казах на пленума, че по мое мнение чрез оставката ще приравним управлението с разочароващите изборни резултати. Освен това смятам оставката за еднократна и емоционална героична поза в духа „Бия си камшика, оправяйте се"
Не съм си спестил нито една битка, и сега ще отстоявам моето виждане как да се промени и модернизира БСП. Не ми е самоцел да бъда председател, затова обявих, че на конгреса съм готов да се изправя срещу всеки кандидат за лидер, да се състезаваме и по-добрият да получи доверие.
- Но защо го изиграхте така плоско на пленума - с получаване на доверие от орган, който не ви избира, и без точка за избор на лидер в дневния ред на конгреса?
- Конгресът е в правото си да вземе всякакво решение, значи може да се отвори такава точка. Най-важното е да стане ясно как всеки, който има претенции за лидер, вижда развитието на БСП в тази трудна ситуация - в опозиция, с враждебно настроено срещу нас управление. Как да запазим доверието на тези 750 хил. души, които гласуваха за нас, и да преструктурираме партията. Защото истината е, че ние я жертвахме в името на държавните приоритети.
- Харесвате ли си депутатската група? С бившите министри ли БСП ще върви към промяната?
- Групата на БСП е силна, опитна, а има и немалко нови хора. Имах идеята да се проведат вътрешнопартийни избори за листите, но не стигна време, защото новият ни устав, който го позволява, беше регистриран много късно.
Две направления трябва да има опозиционната ни дейност - парламентарното (и групата, мисля, може добре да си върши работата), и извънпарламентарното. Тук трябва да привлечем нови лица, експерти извън БСП. Трябва да има разграничаване между парламентарната група и ръководството на партията в лицето на ИБ -това ще е част от платформата ми. Голямо обновление, за да спечелим нов кредит на доверие.
- Значи ще махате депутатите от ИБ на БСП?
- Трябва рязко да се намали дублирането. Човек, който е натоварен с прекалено много функции, не успява да върши никоя от тях пълноценно. И не става дума за изолиране на някого, а за използване на потенциала на всеки в различно направление. Бюрото да бъде обществено убедително и БСП да се отвори навън - това, което стартирахме до 2005 г. и което позамря по много причини.
- Значи пак на дневен ред е въпросът за двамата Руменовци. Петков вече каза, че не вижда мястото си в ръководството, с Овчаров се чу, че сте имали остри реплики на тема кандидат за кмет на София. Ще продължите ли да работите с тях?
- Мога да работя с всички, стига да е ясно на каква основа. И не съм имал размяна на остри реплики с Овчаров. Не че се страхувам от това. С когото и да било.
- Но не харесвате одобрявания от него Георги Калиев за кандидат-кмет?
- Важното е нашият кандидат да се харесва от софиянци. Очаквам да се потърси силна фигура, която ще е мотивираща за актива на БСП, но ще хвърли мостове и към други групи граждани. Що се отнася до изявите на Кадиев, не разбирам още дали кандидатурата му за кмет е, за да се бори с опонентите, или да рекламира партийна позиция.
- Казахте, че можете да работите с двамата. А искате ли?
- Всеки човек си има своите силни и слаби страни. На конгреса ще представя ясно моята визия за реформирането на БСП. Не искайте два месеца преди него да ви кажа състава на ИБ.
- Кого виждате като конкурент за поста ви?
- Чакам да се заяви.
Някои през целия мандат си градиха популярност на гърба на БСП. Други пръста не си мръднаха за кампанията в очакване на изборен неуспех и реванш. Трети се чувстват обидени и сега си казват премълчаваното. Има и принципни размина-вания за политиката на партията. Важното обаче е кой какво прави сега за бъдещето на БСП.
Никого не възприемам в бяло или черно
- Взехте да влизате в ролята на опозиционен лидер, като отправихте питане към премиера за енергийните проекти. Наистина ли смятате, че Бойко Борисов работи за интересите на Турция?
- Ясно казах, че който работи политически срещу реализиране през територията ни на „Бургас - Александруполис", „Южен поток" и „Набуко", работи срещу интересите на България и в интерес на други страни. Министър-председателят досега не е правил такива изявления, но финансовият министър го направи. Не се забави и реакцията - руският премиер Владимир Путин отиде в Турция, там обсъдиха преминаването на „Южен поток" през територията й, както и допълнителен нефтопровод „Самсун - Джейхан" (което значи „Бургас - Александруполис" да не се случи). Затова попитах каква е официалната позиция на българското правителство . Става дума за милиарди евро инвестиции в България, хиляди работни места, постъпления в бюджета и много други неща.
Още в първите седмици предложихме моето и на останалите бивши министри сътрудничество - съвсем градивно, да се въведат къде какви проблеми има. Очевидно не се приема. И вече се случват неща, които будят безпокойство.
- Вие с премиера Борисов имате ли някаква комуникация? Можете ли да му звъннете по телефона и да проведете нормален разговор?
- Проведохме разговор само при предаването на мандата. Казах, че съм на разположение, ако има необходимост.
- Изглежда ли ви той променен?
- Никой не може да бъде различен от себе си, но работата на министър-председател не може да не му промени постепенно и начина на мислене дори. С лекота в опозиция могат да се казват разни неща. Аз например сега съм без оковите и ограниченията на тази длъжност. Друго е обаче, когато ти тежи отговорността за всичко. Всяка дума на премиера трябва де е премерена, а не балон. Засега г-н Борисов май не се е отърсил от инерцията на кампанията.
Мисля обаче, че министър-председателят има силни страни. Неговата популярност, способност да се харесва на хората, да говори на прост език. Второ, способността му много бързо да реагира публично - винаги намира начин да се окаже в центъра на събитието.
Трето, не зависи от коалиционни партньори. Това е силен политически ход. Означава поемане на цялата отговорност, ясна игра - това също се харесва, нали коалицията
стана мръсна дума. Поне на този етап той не трябва да се съобразява с партньорите си. Дали има задкулисни договорки с тях, тепърва ще си проличи. Същевременно обаче това носи и рискове за стабилността на управлението, за приемането на новия бюджет.
Друга силна негова страна е, че той няма да се поколебае - показа го и като кмет, да отстрани всеки министър, който допусне грешка или срещу когото са хвърлени обвинения, пък дори и несправедливи. Най-важното е той да бъде в силната позиция.
- Докато вие май ще защитавате всички свои, сега обвинявани в различни прегрешения?
- Ще защитим всеки, несправедливо обвинен с лъжи. Прословутата сграда на МРРБ например - влизал съм в нея в предишния мандат и знам какъв бардак беше. По коридорите стояха папки с проекти по еврофондове. Безумие! А хора, които работеха по тях, нямаше къде да седнат. Министър Плевнелиев заговори за 42 милиона, но те се оказаха 13, както и че става дума не само за крилото, където работят звената по еврофондовете, но и за голяма част от основната сграда. А за г-жа Масларова какви лъжи се изприказваха? Не може едни министри да приказват по този начин - за това се носи отговорност, включително съдебна.
Разбира се, ако някой е нарушил закона, е друго. Но според мен става дума за организирана кампания, която да осигури по-дълго алиби на управляващите и да се смаже опонентът. За съжаление голяма част от медиите си избраха ролята на „лапнишаран"
Приемат казаното за чиста монета и рядко проверяват фактите.
Но вече започва да се прокрадва и в международната преса възприятие за България като за полицейска държава, защото не може министър-председател или вицепремиер да казват: „Този и този ще влезе в затвора."
- Не съм срещала подобни определения за България.
- Поровете в интернет, ще видите коментари, че държавата се управлява малко авторитарно.
Още преди изборите предупреждавах, че има опасност от ново разделяне на обществото и конфронтация. Това е лош сценарий за България. В зенита на всенародната любов сега този път изглежда примамливо. Всички проблеми се дължат на „лошото наследство" и „окрадените милиарди". Докога? Ще минат 100-те дни, шестте месеца, година. Ще дойдат и трудностите и разочарованието, че чудо няма. И днешните съюзници на г-н Борисов, които се чувстват излъгани, ще започнат да поставят условия или ще предявят сметката. А парламентарната група на ГЕРБ винаги ли по команда ще натиска копчето? Тогава какво? Остават манипулацията, властовият ресурс - финансов и административен, и полицейските методи, към които доста хора в кабинета имат вкус. Това се нарича авторитаризъм и ако г-н Борисов тръгне в тази посока, ще го изпитат и медиите, и бизнесът, и хората. И рано или късно това ще породи страх, но и омраза.
- Не се ли появи обаче този копнеж по силната ръка донякъде и като ваш противовес - на премиера, който беше мек, не можеше да тропне по масата. И собствените ви другари разказват, че съветниците ви са решавали вместо вас...
- Това са глупости, които умело се насаждат със съвсем други цели. В повечето решения съм се опирал на министрите и политическите фигури, воден от разбирането, че те са компетентните и осъзнават своята отговорност, включително и за екипите, които формират. Сигурно в някои случаи е трябвало лично да се намесвам и контролирам решенията.
- Кога сте тропали по масата?
- Много пъти, когато се е налагало. Но действително не смятам, че това е начинът за ефективно управление. Може и бюрото да строшиш - голяма работа, ако няма резултат.
В крайна сметка може и да е било моя слабост, че вярвах в необходимостта да сме коректни към нашите партньори, че трябва да търсим консенсус. Но все пак в политиката има значение аритметиката. Ако имах зад гърба си не 82-ма, а 116 депутати на левицата, много неща щяха да са различни.
Но не съжалявам за тези 4 г. Не бяха пропилени нито за страната, нито за БСП, нито като личен опит и знания. Иронията на съдбата е, че точно когато съм в много по-силна кондиция като управленец, ми е отредена ролята на опозиционен лидер. Но съм щастлив и от това, което успях да направя.
- Щяхте ли да смените повече министри, ако можехте?
- Може би съм давал повече втори шансове, отколкото ще дава новият премиер, за да опази своя личен авторитет. Въпросина манталитет, но всеки се учи. Въпреки че немалка част от министрите бяха сменени в предишния кабинет.
- Защо казвате „предишния", а не „моя" кабинет?
- Беше коалиционен, не само мой. Предишен е, нали днес има друг и той вече се отказва от много обещания, за които хората гласуваха. Осигурителната тежест например бързо щеше да се намали с 5%. Казаха, че ще сключат споразумение с МВФ - което е рисково за страната, защото тези пари се дават при тежки условия, включително намаляване на заплатите. И от това се отказаха вече. Бяха обещали 2 седмици след формиране на правителството да правят първа копка на „Тракия", а ефективно строителство не може да започне преди пролетта на 2010 г. Бяха обещали да не пипат образованието, а вече 40 млн. е намалението.
Не го казвам злорадо, защото ситуацията е тежка, но правителството е за това - да намира подходящите инструменти. Ултиматумът, който финансовият министър е дал на митниците за 700 млн. лв. допълнителни приходи, например е много амбициозен, но не става само с фокусиране върху вноса на краставици и домати.
- Знаете ли колко струва килограм домати?
- Към 1 лев в момента.
- Пазарувате ли сам?
- Да, онзи ден пазарувах в „Била". От време на време зареждам хладилника за повече време.
- За колко пари напълнихте количката?
- Около 100 лв.
- Като ви виждат хората в магазина, какво ви питат?
- Завчера не са ме заговаряли, освен едни познати, които срещнах. Но аз нямам притеснения от хората.
- Да се върнем на това как спи един бивш премиер. По-добре ли ви е в новия апартамент?
- Нали изяснихме, че навсякъде спя добре. Много по-малък, но по-уютен от служебната къща в Бояна с казионните мебели.
- Може ли един министър-председател да си няма дом и да търси под наем от приятели?
- Собственик съм на наследствен апартамент от родителите ми - този на майка ми. Но няма как да пренеса там дори само близо 1000-та книги, които натрупах през последните години, и без това е препълнен със семейната библиотека от няколко хиляди тома. Старах се бързо и на поносима за мен цена да освободя служебното
жилище и извадих късмет, че мои добри познати отложиха местенето си в този апартамент.
- Майка ви беше казала пред жълт вестник, че ви чака да се върнете при нея.
- За всяка майка е радост децата й да са до нея. Особено когато е на 82
г., да ми е жива и здрава, милата. С брат ми и племенниците се стараем да я виждаме често. Впрочем това нейно „интервю" е взето направо с измама по телефона
А за мен толкова лъжи са изписани, че си заслужава да съдя някои жълти вестници. Дълго не им обръщах внимание, защото не им отдавах значение. Но хората си носят мисленето „Пише го във вестника". Ще се консултирам, защото наистина ми писна да чувам какво ли не за себе си.
- А след 6-те месеца, за които сте наели жилището?
- Ще видя. Засега бързах да намеря решение.
- Сам ли живеете на толкова голяма площ?
-Не.
- Защото и по този въпрос жълтата преса ни осветлява...
- Казах ви, че там е пълно с глупости и мисля дали да не ги осъдя.
- Добре, да ви попитам по друг начин - в началото на мандата говорехте, че може да има сватба с Елена, когато вече не сте премиер. Сега въпросът май не е актуален?
- Хайде да не правим клюкарско интервю! Навремето ми препоръчваха да се оженя преди изборите, за да спечеля гласове и умиление. Личните си решения ще взема аз за себе си, за моя живот, а не заради публиката. Но вече ми е време и за семейство, и за деца. Това е най-важното в живота. Доста други неща съм постигнал - поне неколкостотин дръвчета съм засадил...
- А наистина ли заради клюкарски материали за вас тръгна скандалната разработка на ДАНС „Галерия", в която бяха подслушвани журналисти?
- Не! Аз не съм чел тази разработка, казвам го много ясно и категорично.
- Не сте давали никакви санкции, свързани с нея?
- Не. Не съм се занимавал с подобни неща.