Стефан Сабрутев: Ще тропам по министерски врати, заплатите в Дома във Фатово са унизителни

Окт 06, 2015 СМОЛЯН Новини Избори 0 1924

БСП винаги е била социално чувствителна към проблемите на най-уязвимите обществени групи

„Заплатите на персонала в Дома за възрастни хора в село Фатово са унизителни за тежкия труд, който се полага при обгрижването на домуващите“. Това заяви кандидатът за кмет на община Смолян, издигнат от БСП, Стефан Сабрутев. Той обясни, че в социалното заведение има и отделение за лежащо болни, приютени са инвалиди и пациенти с тежки хронични заболявания. По неговите думи възрастните хора са доволни от  медицинските грижи, които получават. „Но възнагражденията на тези, които ги обслужват, задължително трябва да се повишат, дори ако трябва да се променят закони“, категоричен е той. Сабрутев заяви, че е готов да тропа по министерски врати, да занимава министри, зам.-министри и депутати, Сдружението на общините в България, да инициира срещи и да настоява за промяна на нормативни документи, докато държавата не осигури по-справедливо и достойно възнаграждение за работещите в социалното заведение. Той подчерта, че поради тази причина в Дома има незаети щатни бройки – 2 за санитарки и 2 за медицински сестри, при положение, че безработицата е един от основните проблеми за общината.

Присъстващите коментираха, че БСП винаги е била социално чувствителна към проблемите на най-уязвимите обществени групи, сред които са и самотните възрастни хора. Заедно със Събрутев бяха и кандидатите за общински съветници Атанас Устабашиев - председател на Областния съвет на БСП,  д-р Мариана Методиева, Мариана Саламбашева, най-младият в листата, 21-годишният Александър Енгеров, както и кандидатът за кмет на село Полковник Серафимово Христо Мусорлиев.

Групата зарадва обитателите на Дома с почерпка и фолклорни изпълнения на каба-гайда и родопски песни. Гайдарят и певицата допринесоха за разнообразяването на ежедневието на домуващите, на които не им достигат развлечения.

Хората се оплакаха от липса на малък търговски обект, където биха могли да си купят елементарни артикули за лично обслужване, някои хранителни стоки и да изпият по едно кафе или друга напитка, тъй като социалното заведение няма право да развива търговска дейност. В отговор Стефан Сабрутев се ангажира да съдейства за отварянето на лавка с маси за сядане в близост до Дома.