Народното събрание не работи по дневния ред на обществото

Петър Димитров към мнозинството в парламента: Важно е да ползвате опита на експертите, вместо да ги травмирате, компрометирате и уволнявате       Месец и половина след парламентарните избори висшият законодателен орган на републиката – Народното събрание, продължава да не работи

Петър Димитров към мнозинството в парламента: Важно е да ползвате опита на експертите, вместо да ги травмирате, компрометирате и уволнявате

      Месец и половина след парламентарните избори висшият законодателен орган на републиката – Народното събрание, продължава да не работи. Тази тревога изрази от името на Парламентарната група на Коалиция за България депутатът Петър Димитров. От парламентарната трибуна той заяви своето възмущение от това, че в дни, в които по правилник би трябвало да има редовни пленарни заседания на Народното събрание, се свикват извънредни при това само, за да се симулира дейност.

      Според  Димитров ако новото мнозинство няма капацитет да осигури нормалното функциониране на Народното събрание през август и началото на септември, то е морално парламентът да излезе във ваканция. „С това щеше да се реализира съществена икономия на пари на българските данъкоплатци”, подчерта депутатът. По думите му действително има нужда от извънредни заседания на парламента, на които да се обсъжда дневния ред на хората. Извънредни заседания, на което да се обсъди и приеме антикризисната програма на новото мнозинство, да се приемат мерките за защита на гражданите и бизнеса. „Вместо това новото мнозинство занимава парламента, хората и България с битовите си проблеми”, коментира народният представител.

      Димитров заяви, че толерансът от 100 дни, който мнозинството получи, за да усвои основите на управлението, вече изтича. „Всички разбираме, че нямате необходимия парламентарен опит, което е естествено. Законодателната дейност е изключително сложна и безспорно изисква съответен опит и квалификация”, обърна се Димитров към управляващите. Той ги посъветва да се обърнат към по-опитните парламентаристи от новото мнозинство, дори от опозицията. „Важно е да ползвате и опита на експертите, които вече десетки години работят в комисиите и администрацията на парламента, вместо да ги травмирате, компрометирате и уволнявате”, каза още Димитров.

      Депутатът от левицата напомни, че предишното правителство е внесло в парламента повторно редица проектозакони, по които Събранието можеше вече да работи. „Това беше направено по искане на председателя на парламента”, подчерта Димитров и припомни на мнозинството, че ако не харесва законите, може да ги коригира между първо и второ четене.

      „От името на Парламентарната група на Коалиция за България призовавам новото мнозинство да осигури нормална работа на Народното събрание по същностния дневен ред на хората”, каза в заключение Димитров.