България може да изчезне от енергийната карта на Европа и света заради разноговоренето и липсата на ясни позиции на правителството

Авг 18, 2009 Новини БСП 0 1591

Сергей  Станишев: Новите управляващи тръгват по пътя на конфронтацията и политическите чистки       С голямо безпокойство следим изявленията на министри от новото правителство, които с  изказванията си поставят под съмнение реализацията на голяма част от енергийните проекти в страната

Сергей  Станишев: Новите управляващи тръгват по пътя на конфронтацията и политическите чистки 

     С голямо безпокойство следим изявленията на министри от новото правителство, които с  изказванията си поставят под съмнение реализацията на голяма част от енергийните проекти в страната. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по повод разноговоренето на новите управляващи относно важни за България проекти като „Набуко”, „Южен поток”, „Бургас- Александрополис” и АЕЦ „Белене”. Станишев призова правителството да изясни позицията си за реализацията на тези проекти.  Да заяви ясно иска ли те да минат през територията на България и ако не, какви са причините за това нежелание – политически натиск, икономически интереси или нещо друго.

     „Противоречивите сигнали през последните седмици говорят за липса на ясна позиция”, категоричен беше Станишев. По думите му няма българско правителство, което до този момент да е оспорило необходимостта от такъв важен проект като нефтопровода „Бургас-Александруполис”, който би превърнал България във важен център за транспорт на нефт за целия ЕС. Не по-малко приоритетни са „Южен поток” и „Набуко”, които имат голямо значение както в икономически план, така и от гледна точка на геополитическото положение на България. „Ако ние се самооттеглим от проекта „Южен поток”, ще изгубим инвестиции за над 3 млрд.евро, ще изгубим около 10 хил.работни места, ще загубим милиони от таксите, които ще се плащат”, предупреди бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му ако страната ни се откаже от енергийните проекти, ще изчезне от енергийната карта на ЕС и на света.

     Според  Станишев в условията на  световна икономическа криза проектът „Белене” също е от особено значение. Неговата реализация ще допринесе за икономическото развитие на страната ни и за работните места на българите. Изисква се и ежедневна работа за постигането на допълнителни компенсации за предсрочното спиране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, чийто минимум е около 300 млн.евро.

     По  думите на Петър Димитров предишното правителство е отстояло националните интереси в своя мандат. Енергийните проекти отговарят на интересите на българските граждани и те трябва да бъдат официално потвърдени политически. „Който работи срещу реализацията на всички тези проекти на територията на България, работи за интереси  на други държави, в това число на наши съседи”, заяви Станишев.

     Според  председателя на БСП, за да може България да излезе безболезнено от кризисния период, са необходими реални политики с конкретни предложения. „Такива не сме видели”, коментира той. Според Станишев новото правителство би могло да отклонява общественото внимание още няколко месеца. През това време икономическата криза ще задълбочи проблемите в страната ни, ако те не намерят адекватни решения и правителството не изготви антикризисен план. „За съжаление изпълнителната власт се превръщат в нещо  като домоуправители, не като министри, които трябва да водят политики”, коментира Станишев. Той определи като нормална практиката да се прави одит на МС от Сметната палата и предложи по същата логика се направи одит и на Столична община.

     Председателят на БСП предупреди и за лошите сигнали, които новото правителство изпраща към външните партньори на България с отзоваването на дипломати, избрани преди края мандата на предишното правителство. Според Станишев управляващите не следват един от най- важните общоевропейски принципи на промяна и приемственост. „Всички тези предложения, които бяха направени са легитимни и професионални”, категоричен беше той. „Знакът,  който се дава, е за политическа чистка и нищо друго. Очевидно управляващите тръгват по пътя на конфронтация, на политически чистки в администрацията”, заяви Станишев.

     Според  бившия вътрешен министър Михаил Миков липсата на ясни приоритети на правителството очертава една имитационна дейност на Народното събрание. „Защо трябваше да казваме, че няма да излизаме в отпуск, след като виждаме как работи народното събрание. Става въпрос за един августовски непълноценен парламент”, добави той. По думите на бившия вътрешен министър има опасност България да не влезе в Шенгенското пространство. „Страшно е нищо неправенето и прекаленото говорене по един или друг въпрос, свързан с реализацията на тази историческа цел за България през 2011г.”, коментира Миков.  Той каза още, че във връзка с бюджетната процедура за следващата година ръководството на БСП е обсъдило идеята за възстановяване на данък наследство на заможните българи с наследство за над 300 хиляди лева. 

     В заключение председателят на БСП заяви, че най- важен приоритет в работата му е реформата и модернизацията на социалистическата партия. „Смятам на конгреса на партията да представя моето виждане като програма за промяна и развитие на БСП”, заяви Станишев. 
 

Пълният текст на пресконференцията  може да изтеглите  от TУК!