Миков: Честит празник, учители! Разчитам на вас, за да съхраним българското образование

Окт 05, 2015 Новини БСП 0 1055

Председателят на БСП поздрави българските преподаватели за Международния ден на учителя

„Тази година няма много поводи за радост и оптимизъм, но уверен съм, че с общи усилия един ден ще съумеем да създадем такива“. Това написа председателят на БСП Михаил Миков във Facebook по повод Международния ден на учителя. Той припомня, че управляващите са прокарали нов образователен закон, който частично приватизира българското образование, създава образование за бедни и за богати, откъсва част от оскъдния държавен ресурс, за да го даде на частните образователни институции. „За мнозинството от вас – всички, които работите в държавните и общински училища – това означава по-малко средства за вашата работа, води и до по-малко деца в класните ви стаи, за да имате работа на първо място“, допълва Миков.     

Председателят на БСП подчертава, че наскоро е предупредил, че 13 000 първокласници не са успели да тръгнат на ‪‎училище у нас тази година, защото са в чужбина, а още хиляди ‪‎деца – защото не могат да си го позволят. Според него политиката на дясното правителство ще увеличава параметрите на тази плашеща статистика в посока повече неграмотност, повече отпадане от клас и лишаване на много български деца от възможност за равен старт в живота, особено онези от нискодоходните семейства.

„С това в БСП не можем да се съгласим! Нашето виждане е за друга образователна политика, която да гарантира работа и достойно заплащане на учителите, да осигурява безплатно и достъпно за всички деца образование. От това ще се водим и като опозиция и когато получим доверие, за да реализираме политиката, която ще съхрани българската образователна система“, заключва Михаил Миков.

 

Пълния текст на поздрава:

Скъпи учители,

Поздравявам Ви за Международния ден на учителя. Поздравявам и всички, които по професионална линия са свързани с българската просвета, работят за съхраняването на нейните традиции и предават знания и умения на нашите деца.

Тази година няма много поводи за радост и оптимизъм, но уверен съм, че с общи усилия един ден ще съумеем да създадем такива. Знаете – управляващите прокараха нов образователен закон, който частично приватизира българското образование, създава образование за бедни и за богати, откъсва част от оскъдния държавен ресурс, за да го даде на частните образователни институции. За мнозинството от вас – всички, които работите в държавните и общински училища – това означава по-малко средства за вашата работа, води и до по-малко деца в класните ви стаи, за да имате работа на първо място.     

Затова наскоро предупредих, че 13 000 първокласници не са успели да тръгнат на ‪‎училище у нас тази година, защото са в чужбина, а още хиляди ‪‎деца – защото не могат да си го позволят. Политиката на дясното правителство ще увеличава параметрите на тази плашеща статистика в посока повече неграмотност, повече отпадане от клас и лишаване на много български деца от възможност за равен старт в живота, особено онези от нискодоходните семейства.

С това в БСП не можем да се съгласим! Нашето виждане е за друга образователна политика, която да гарантира работа и достойно заплащане на учителите, да осигурява безплатно и достъпно за всички деца образование. От това ще се водим и като опозиция и когато получим доверие, за да реализираме политиката, която ще съхрани българската образователна система. Скъпи учители, надявам се, че ще можем да разчитаме и на вашата ценна подкрепа за това.   

 

Честит празник!