Михаил Миков и Сергей Станишев с рамо за младите кандидати на БСП

Над 200 млади кандидати на левицата се събраха във Велико Търново

Председателят на БСП Михаил Миков, президентът на ПЕС Сергей Станишев и председателят на Младежкото обединение в БСП Вероника Делибалтова откриха във Велико Търново Националната среща на младите социалисти.  Делибалтова подчерта, че има няколко повода за събирането, сред които шестата годишнина на Младежкото обединение и навършването на 103 години организирано младежко движение.  Тя заяви, че около 800 кандидати за общински съветници и кметове на БСП са от редиците на младите. „Заложихме на дебелите червени линии, защото те са нашата идентичност, без тях няма как да ни забележат. Заедно сме, защото вярваме, че има по-стойности неща от парите – здраве, образование, справедливост“, заяви лидерът на младите социалисти.

Миков към младите кандидати: Скъсайте по един чифт обувки. Извадете хората от апатията

„Скъсайте по един чифт обувки. Докажете, че можете да накарате хората да променят представите си и да ги извадите от апатията. Освен резултат за партията, вие ще имате вътрешно удовлетворение на победители“. С тези думи председателят на НС на БСП Михаил Миков се обърна към присъстващите над 200 млади кандидати на левицата във Велико Търново. „Тези избори са особени, в тях се търси разграничаване на кандидатите на всички партии от това, което заедно вършат в НС“, подчерта Миков. Той каза, че всички избори са преди всичко политика и тези, които могат да направят политика и да дадат ясни политически послания, стигат до хората. „Очевидно е, че в лицето на Валентин Ламбев във Велико Търново имаме кандидат за кмет, който се е изградил като осъзнат и завършен политик“, категоричен бе Миков.

„Няма място за униние, трябва да имате самочувствие заради историята на партията и че една година въпреки изкушенията БСП остана вярна на интересите на тези, които ни подкрепиха. Тази последователност, тази яснота в позицията заслужава подкрепа и местните избори ще са един добър пример за това“, заяви Миков. Той призова младите да участват активно в кампанията. Лидерът на левицата бе категоричен, че трябва да се прави разлика между БСП и другите „леви плевели“ на политическата сцена. „Пуснете енергията и емоцията на възрастта си в кампанията. Опитайте се да бъдете автентични леви социалисти, чиито емоция може да се пренесе върху отчаяните и обезверените. Вие сте избрали да сте последователни в БСП, а тя е национална партия с история, която изразява интереса на голяма част от българските граждани“, каза още Миков.

Сергей Станишев: ГЕРБ създава измамна стабилност

„Имайки възможност да погледна на случващото се в България отвън общото усещане е, че няма посока, няма перспектива. Има примирение с едно статукво, което всъщност много малко българи харесват. България е като блато. ГЕРБ разчита на две оръжия в тази кампания: създаването на измамна стабилност и употребата на страха.“ Това зави пред събралите се във Велико Търново президентът на ПЕС Сергей Станишев. „ГЕРБ искат да превърнат изборите в 265 надпревари на тема улички, фонтанчета, градинки и да заметат под килима всички истински проблеми, засягащи хората – няма икономически растеж, безработицата продължава да притеснява голяма част от нашите сънародници“, обясни Станишев.  По думите му основните проблеми се подменят от мнимите конфликти в управляваща коалиция, варираща от 4 до 6 партии, а всички тези конфликти са параван за реалната подялбата на постове, влияние и икономически интереси. „БСП е единствената опозиция на това управление и нейна отговорност е да даде надежда и перспектива на България“, категоричен бе Станишев. По думите му левицата трябва да е в час с проблемите на хората, а не да се затваря. „БСП има здрави корени, защото винаги е живяла в ритъма на обществените проблеми и нагласи и е имала отговор за тях. Според него ГЕРБ създава псевдо стабилност. Като примери за това той даде неясната позиция на кабинета по темата с бежанците и ситуацията с Военно въздушните сили. „Къде виждаме стабилността тук?“, попита Станишев. „Запазената марка на ГЕРБ във всички избори е страхът и ние трябва да се противопоставим на това“, категоричен бе лидерът на евросоциалистите.

Направихме Младежкото обединение напук и то успя

„През 2009г. направихме Младежкото обединение напук. Тогава, когато ни предвиждаха край като партия“, заяви президентът на ПЕС. Той подчерта, че това е четвъртото съвместно събитие на БСП и ПЕС за тази година, което по думите му показва подкрепата и ангажираността на ПЕС към каузите на БСП. „Трябва да се борите да влезете в реалната местна власт“, заяви Станишев. Според него левицата винаги исторически е оптимистична и вярва, че светът може да бъде променен към по-добро. „Ние трябва дадем оптимизъм и шанс на обществото ни да се събуди“, заключи Станишев.

Валентин Ламбев: Изборите ще покажат, че БСП има бъдеще

 „Листата и кметовете на БСП трябва да решат много задачи – убедително да се представят и защитят управленските проекти на левицата, ясна гаранция за бъдещото управление“. Това заяви кандидатът за кмет на Велико Търново на левицата Валентин Ламбев. По думите му БСП трябва да покаже наличие на нова лява генерация, готова да влезе в управлението. Според него управляващите търсят индулгенция за свършеното до момента. „Нашето вековно дърво ще черпи сили и ще продължава  да го има. Това ще покажат и резултатите от изборите“, категоричен бе той.


Да подкрепят младеите кандидати на БСП в срещата участие взеха представители на ръководството на партията, както и депутати от левицата.