Кандидатът за кмет на БСП Иван Иванов помогна при инцидент с каручка

Окт 03, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 1955

Пошегува се, че и от политиците има полза

Магарешка каручка, натоварена с народни певици, предизвика инцидент на празника на терлика на площада в шуменското село Ветрище в събота. Возилото с животинска тяга - част от фолклорната програма, събори възрастна жена от гостите и мина с гуменото си колело през крака й. Пръв с автоаптечката от личната си кола на помощ се притече народният представител и кандидат за кмет на Шумен от БСП Иван Иванов. Медицинска сестра от селото проми раната на 74-годишната баба Донка Георгиева и бинтова глезена й със заръката по-късно да иде и на ренгтен, за да се изключи по-сериозна травма.  Баба Донка беше дошла на празника с певческата група от Мараш, но инцидентът й попречи да се включи в програмата.

"Не знаех какво има в аптечката, досега не ми се беше налагало да я отварям и дано не се налага повече, но съм доволен, че помогнах", сподели Иванов и каза, че не съжалява, че предпочел празника на терлика пред съботния лов. Пошегува се, че и от народните представители имало полза.

Той поздрави участниците в шестото издание на празника на терлика във Ветрище и пожела на плетачките да предават уменията си на дъщери и снахи, за да не се забрави занаятът. В селото Иван Иванов е свой човек, там живеят неговите родители. Спомни си, че и той като малък бил обуван от бабите си във вълнени терлици, неговите синове - също, защото за бабите най-важно е краката да са топли.

На щандовете си плетачки от цялата област бяха наредили чорапи и терлици във всякакви плетки, фасони и цветове. Някои са откликнали и на последната модата с терлици-кецове или сандали. Тази година на празника във Ветрище имаше щанд за кафе на пясък - по левче чашката, и дъхави пържени мекици.