Бюджетът на предходното Народно събрание е съставен и управляван максимално икономично

„Основните факти за 4-годишното управление не бива да се подменят

„Основните факти за 4-годишното управление не бива да се подменят. Трябва да има обективна оценка за създаденото". Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Коалиция за България Георги Пирински на пресконференция. По думите му БСП ще се постарае с всички средства да защити всеки един управленец, който е несправедливо обвинен. „За нито един провинен няма да има политически чадър", добави Пирински.

Зам.-председателят на парламента беше категоричен, че опитите на мнозинството да се внуши, че съществува безстопанственост или безконтролно разходване на средства в НС не отговарят на действителността. Пирински заяви, че бюджетът на 40-тото НС е бил съставен и управляван максимално икономично. За първите 3 месеца на годината парламентът е изразходвал 19,2% от годишния лимит на бюджета. През месец юни НС е върнало в държавния бюджет 10 млн. лв., които са били за капиталови разходи. Ежегодно се извършват и проверки от страна на Сметната палата - за отчетността и за системите за финансово управление на НС. Такава проверка е направена в началото и на тази година.

Пирински изрази готовност да съдейства при необходимост на новото ръководство за навлизане в работата на 41-вия парламент. „В отговор чуваме изявления за масово безконтролно харчене на средства. Тонът се разминава с изискванията за коректен и правов процес", коментира зам.-председателят. По думите му обществото безспорно очаква справедливост, която обаче няма нищо общо с разправата. „Управляващите трябва много отговорно и сериозно да се отнасят към всяко едно твърдение, което огласяват", заяви Пирински.

Заемайки поста председател на НС Цецка Цачева е получила от своя предшественик списък на обществените поръчки, които се изпълняват или които предстои да започнат, както и бюджетния план на парламента. Това, че необходимата документация е налице е било потвърдено и от заместник-градския прокурор. Той е изразил позитивна оценка за дейността на администрацията на НС.

Пирински поясни още, че е практика да се подписват краткосрочно удължени договори на представители на администрацията, за да се създава приемственост.

По отношение на специалната обществена поръчка за ремонт на депутатските жилища зам.-председателят на парламента обясни, че ДАНС е излязла писмено със становище, че такъв тип дейност в жилищата на депутатите следва да бъде предмет на по-специална поръчка.

Във връзка с информацията за неизползваните дни отпуск от администрацията на парламента Пирински обясни, че такъв проблем не му е поставен. „Аз съм разрешавал отпуски, когато са поискани от мен. Това е отговорност на административните ръководители", заяви той.

На обвиненията за подмяната на двата асансьора в сградата на НС Пирински каза, че от самото начало му е докладвано, че старите асансьори представляват риск и може да възникнат аварии. Затова той е разрешил да се монтират нови асансьори, а останалата е част от дейността на експертите. За всяка обществена поръчка се подготвя тръжна документация за обявяване на конкурс. Тя се подписва от всички, които имат отношение към поръчката. Назначава се със заповед комисия, която да оцени тези поръчки. Комисията излиза с протокол и предлага на председателя на НС да подпише документите, обясни още Пирински.

Зам.-председателят на НС съобщи, че е провел и телефонен разговор с министъра на земеделието и храните. Министър Мирослав Найденов е потвърдил, че е разговарял със зам.-министър Светла Бъчварова във връзка с извършвани проверки в дейността на МЗХ. Той е поискал от нея съдействие по провежданите проверки.  Посочил е, че те засягат дейност на бившия министър на земеделието и не се отнасят до работата на г-жа Бъчварова. Така според Пирински на практика министър Найденов се е разграничил от тиражираните съобщения за виновно поведение на зам.-министър Бъчварова, което по същество представлява форма на извинение.