Новите управляващи си търсят алиби за бъдещи неуспехи. ГЕРБ вече се отказва от предизборни ангажименти

Авг 11, 2009 Новини БСП 0 1895

Сергей  Станишев: Ще защитаваме всеки професионалист, който е несправедливо обвинен        „Очевидно новите управляващи си търсят алиби за бъдещето, за вече много несвършени неща

Сергей  Станишев: Ще защитаваме всеки професионалист, който е несправедливо обвинен 
 

     „Очевидно новите управляващи си търсят алиби за бъдещето, за вече много несвършени неща. Избрали са подхода на политическото говорене, хвърляне на обвинения без достатъчно основания”. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев в коментара си по повод обвиненията на новата власт. По думите му членовете на новия кабинет бързо се отказват от редица ангажименти, поети пред българските граждани преди изборите. Пример за това е отказа от намаляване на осигурителната тежест с 5%, отлагането на намаляването на ДДС, отказа от актуализация на бюджета на страната и от споразумение с МВФ. Това според Станишев означава, че или предизборната програма на ГЕРБ не е била адекватна на ситуацията в страната, или заложените в нея ангажименти са казвани с ясното съзнание, че няма да бъдат изпълнявани.

     Председателят на БСП отбеляза, че новите министри все още нямат ясна програма и  визия за развитието на техния сектор. Време е обаче правителството да започне да работи по реално съществуващи проблеми на българските граждани и  икономиката. До момента липсва и ясна позиция по отношение на редица стратегически проекти, които са важни за България като Бургас-Александруполис, проекта Южен поток и АЕЦ „Белене”. „Тази неопределеност в позициите на правителството създава рискове за тяхната реализация през територията на страната”, предупреди Станишев. По думите му сериозна грешка на управляващите е и освобождаването на ръководителя на НАПИ. Преструктурирането на агенцията от своя страна ще забави много реализацията на важни оперативни програми с европейски фондове. „Това, което чувам досега от новия министър на финансите звучи оптимистично. Имам своите съмнения и притеснения”, каза още Станишев.

     Председателят на БСП коментира, че в момента  парламентът се намира в негласна, но ефективна ваканция. Той напомни, че през лятото на 2005г. и 2006г. парламентът е работил на пълни обороти. Приети са редица закони и ратификации, имащи важно отношение към европейската интеграция на страната. „Надявам се този темп на работа да бъде бързо възстановен от новото управляващо мнозинство – от ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и РЗС”, заяви Станишев. Депутатът от ПГКБ Мая Манолова определи като прецедент фактът, че в толкова дълъг период от време новото правителство не е предложило никакви законопроекти. По думите на Манолова обещанията на новото мнозинство за сериозна работа през лятото е поредната акция за хвърляне на прах в очите на хората.

     По  повод обвиненията на новите управляващи  към предишния кабинет Станишев заяви, че много от тези неща са казани „във въздуха” - с неточни данни и цифри. „Един представител в изпълнителната власт трябва да носи отговорност и да казва нещата както са. За съжаление практиката не се потвърждава от това”, изрази своето разочарование Станишев. Той беше категоричен, че отговор ще получи всяко твърдение, което не е подкрепено с факти. „На всяка лъжа и полуистина ще се отговаря много ясно и политически, и експертно”, заяви председателят на БСП.

     Депутатът от ПГКБ Ангел Найденов подчерта, че БСП няма да приеме безропотно охулването и злепоставянето на хора, свързани с партията или с управлението, в което е участвала левицата. Той напомни, че политически чадър не е имало за никой, който е бил уличен с достатъчно доказателства в корупция или в злоупотреба. „Ще отхвърлим обаче услужливо подбираните и едностранчиво интерпретираните факти, свързани с управлението до сегашните избори”, заяви Найденов.

     „Ще защитаваме всеки, който е несправедливо обвинен”, категоричен беше Станишев. Той подчерта, че в една демократична държава не би трябвало министър-председателят или някой министър да иззема функциите на прокуратурата и на съдебна власт или да дава ултиматуми. Председателят на БСП добави, че са на лице достатъчно факти за намеренията на новите управляващи да осъществят чистка в администрацията, било то и замаскирана като структурни промени. „Ако това се случи, БСП няма да стои безмълвно. Всеки професионалист ще бъде защитаван. Ако настъпи политическа чистка под една или друга форма, за това ще бъдат информирани и външните партньори на България”, каза в заключение Станишев.

     Пълният текст на пресконференцията  може да изтеглите  от тук!