Атанас Мерджанов: Полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29

Твърдението на Гроздан Караджов, според което има предподписан договор с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29, е нелепо

„Твърдението на Гроздан Караджов, според което има предподписан договор с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29, е нелепо”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента. Според него, ако има подписан такъв договор, той има единствено и само някакво политическо значение. „Такъв договор няма нито правна, нито търговска, нито юридическа стойност. Защото, ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производители на МиГ-29 в руската федерация, то този договор е с ограничен лиценз за ремонт само на полските изтребители. Полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29 от друга страна”, категоричен е Мерджанов. По неговите думи, ако все пак Министерски съвет одобри това действие, българската страна ще влезе в тежка съдебна сага.

Министър Ненчев е опасен за сигурността и отбраната на страната

„Вчера беше отиграна една на пръв поглед успешна акция лично на министър-председателя, но това съвсем не означава, че подозренията и неодобренията на действията на министъра на отбраната са категорични”, коментира Мерджанов. Според него министър Ненчев не е получил подкрепата на всички парламентарни групи. „Ние продължаваме да искаме оставката на министър Ненчев. Той е опасен за сигурността и отбраната на страната и колкото по-скоро министър-председателят и правителството се освободят от него, толкова по-добре и по-голяма сигурност за българската армия”, заяви зам.-председателят на парламентарната група. По неговите думи вчерашната оставка на ген. Радев не е била случайно действие. 

Борисов е в невъзможност да реши много тежък кадрови дефицит в коалицията

По повод думите на Борисов, че в предишния мандат не е направено нищо за отбрана и БСП няма основание да иска оставката на Ненчев, Мерджанов коментира, че опозицията има право да иска оставки и тя ще продължи да го прави. „Що се отнася до това какво е направило предишното правителство, то покри голяма част от липсите в Медицинска академия, които бяха направени и по тяхно време. А когато искаш да се нагърбиш с управлението на страната, би трябвало да си даваш сметка за всички тези тежести, които предстоят”, допълни Мерджанов. Според него Борисов е в невъзможност да реши този много тежък кадрови дефицит, който се е оформил в коалицията. „Няма как той да откаже на реформаторите, но очевидно, че това е язва в управлението на страната”, заключи Атанас Мерджанов.