Планът „Станишев” удвои фискалният резерв в рамките на един мандат

Авг 07, 2009 Новини БСП 0 1933

Канонадата на управляващите от последните седмици започна да звучи като алиби за това, че дълго време в бъдеще ще се оправдават с предходните   Канонадата на управляващите от последните седмици започна да звучи като алиби за това, че дълго време в бъдеще ще се оправдават с предходните

Канонадата на управляващите от последните седмици започна да звучи като алиби за това, че дълго време в бъдеще ще се оправдават с предходните

 

Канонадата на управляващите от последните седмици започна да звучи като алиби за това, че дълго време в бъдеще ще се оправдават с предходните. Това заяви бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Димчо Михалевски в сутрешния блок на НТВ. Той категорично отхвърли твърдението, че планът „Станишев" е „харчене до дупка" на публичните финанси. В подкрепа на думите си Михалевски напомни, че в началото на мандата на предишния кабинет фискалният резерв е бил 4,6 млрд.лв., а след 4 годишно управление той възлиза на 8,3 млрд.лв.

Лично бившият премиер Сергей Станишев се е застъпвал винаги за общините, каза още Михалевски. По думите му в рамките на антикризисния план българските общини са получили веднъж 160 млн. и втори път 155 млн.лв. В рамките на МРРБ е било осигурено и разплатено финансиране от 1,340 млрд.лв. по програми и проекти във всички направления. Срещу тези финансови средства стоят 1267 проекта.  Това са общински пътища, водопроводи, канализации, пречиствателни станции за отпадъчни води, за пречистване на питейни води и поредица от други благоустройствени действия. Михалевски открои пречиствателните станции за питейни води в  Свиленград, Харманли, Симеоновград, Свищов, Дупница и Бобовдол - райони, където има изключително високо съдържание на манган. В рамките на договорите са били извършвани интервенции практически на цялата територия на страната, което не се е случвало през последните 15 години.

Несериозни са твърденията на управляващите и за наличието на фалирали министерства. Според Михалевски подобни твърдения целят по- скоро популистки ефект. По думите му е възможно дадено министерство да има затруднения в приходната си част. При положение обаче, че фискалният резерв е практически удвоен за един мандат, е необходимо да бъдат препланирани действията.

Според Михалевски ремонтът на сградата на МРРБ е изключително важна инвестиция. Тя дава възможност на хората, които се занимават с оперативна програма Регионално развитие да работят в условия, които са по изискванията и правилата на ЕС. Направихме един изключително стегнат архив по отношение на европейските програми, каза в заключение Михалевски.