Атанас Мерджанов: Напускането на ген. Радев ще се отрази много тежко на ВВС

Политическото ръководство няма никаква яснота как да подкрепя, да развива

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на БСП Атанас Мерджанов коментира пред медиите в парламента депозираната оставка на командира на ВВС ген. Радев. „Не съм запознат с мотивите за оставката на генерал Радев, но това не  ни изненадва, с оглед случващото се или по скоро това, което не се случва в българската армия и в  частност с ВВС”, заяви Мерджанов. По думите му след това злощастно, злополучно вчерашно информационно събитие, поднесено от Министерство на отбраната, без знанието на министър-председателя, очевидно е, че не можем да очакваме смислени отговорни действия на съответните родови войски.

Мерджанов изтъкна, че според него ген.  Радев е един изключително подготвен, опитен командир, който се е отнасял с много грижа за своите подчинени и за техниката. „Той има изключителен капацитет, надвишаваш десетократно този на министъра”, подчерта Мерджанов. Той бе категоричен, че неговото напускане ще се отрази много тежко на военновъздушните ни сили и „както виждаме политическото ръководство няма никаква яснота как да подкрепя, как да развива, още по-малко пък министърът на отбраната”.

Атанас Мерджанов отхвърли тезата, че исканата от левицата оставка на министъра на отбраната е предизборна проява. „Ние оставката я искаме от няколко месеца, може би бяхме първата политическа сила, която заяви това искане”, поясни той и припомни за срещата след Уелс, неубедителните действия на министъра, скандала с подкупа, за което той беше уличен в лъжа.