ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ поиска оставката на министър Ненчев

Атанас Мерджанов: Да прекратим подигравката с българската армия

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настоява за оставката на министър Ненчев и за незабавното му отстраняване от поста министър на отбраната на Република България”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и говорител на БСП Атанас Мерджанов. По думите му призивът е отправен към самия Ненчев, но преди всичко към премиера Борисов и подкрепящите правителството политически формации. Той се обърна към тях с думите: „Ако ви е останало поне малко чувство за дълг, поне малко усещане за отговорност, ще ни подкрепите, за да прекратим подигравката с българската армия и заедно да се опитаме да се справим с последствията от пагубното управление на сектора в последната година и половина”.

Атанас Мерджанов заяви, че от парламентарната група на левицата напълно съзнават международните, но и вътрешни опасности, които тегнат над България. „Целият свят е настръхнал, смразен от рисковете за голям военен конфликт. Именно за това България се нуждае от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. И нека всеки от нас, с ръка на сърцето, отговори за себе си – такъв министър ли е Николай Ненчев?”, каза още той. По думите на Мерджанов с нескопосаното си поведение министърът е провалил последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. „Росен Плевнелиев, който упорито отказва на нас – депутатите от БСП, събра такъв съвет на 27 април 2015г. Там Ненчев трябваше да ни убеди, че са нужни повече пари за отбрана. Въпреки подкрепата от президента, той не успя да убеди нито нас като опозиция, нито премиера и се стигна до абсурдната ситуация при предложение за увеличение, да се постигне съгласие за ненамаляване на бюджета”, припомни Мерджанов. „Спомнете си, че вместо да поеме отговорност за провала си, г-н Ненчев беше организирал митинг в своя подкрепа – хора от неговата партия, които крещяха „Браво, Ненчев!“, „Червени боклуци!“ и „Тук не е Москва!“. Кажете, това достойно поведение ли е?”, зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Атанас Мерджанов припомни и други факти, като посочи, че през месец юни, само месец след злощастното заседание, Ненчев отива на среща на военните министри в Брюксел. По същото време американският министър на отбраната обявява, че тежка бойна техника ще бъде ситуирана на териториите на България, Румъния, Полша, Естония, Литва и Латвия. „Ненчев отрича да се е съгласявал на подобно нещо. Бил говорил с американската посланичка в София, тя била казала нещо, но той не я бил разбрал. Следва дипломатически скандал, в който правителство, президент и министър дават обяснения, а посланичката на Съединените щати напусна страната. Кажете, това позиции на солиден министър ли са според вас?”, попита той.

Колкото до доверието, Мерджанов припомням, че министър Ненчев беше уличен в лъжа. „Той доказано излъга, твърдейки, че му бил предлаган подкуп. Доказано, защото по случая бе организирано разследване, прекратено с нарочно постановление на прокуратурата, в което пише, цитирам: „дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни“”, продължи депутатът от левицата.

Мерджанов продължи, че след публикувания вчера законопроект, според който чужди военни самолети ще пазят въздушното ни пространство, историята с подкупа сякаш придобива нови, много по-сериозни, измерения. Според него развинтеното министерско въображение изглежда не е било само невинна PR акция, а целенасочен опит за манипулация. „Николай Ненчев излъга с цел да убеди обществеността, че руският контрагент на Министерството на отбраната, който носи отговорност за поддръжката на летателните ни машини, е недобросъвестен; че използва незаконни методи и с него не е редно да се работи. Искаше да оправдае неистовия си стремеж да повери МИГ-овете на друга страна, само не на Русия”, заяви Мерджанов. Той припомни, че и депутати, и експерти, и летци са обяснили на министъра, че Полша няма лиценз за подобни ремонти, че Русия няма да поеме гаранция за тези машини, че рискуваме да компрометираме тези самолети. Тогава и без това изнемогващата ни бойна авиация ще бъде поставена на колене.

Мерджанов отбеляза, че разграждането на военно – въздушните сили, на армията ни, на границите ни не е процес от днес, но министър Ненчев е твърдо решен да го завърши, а обявеният вчера законопроект изглежда като финала на предварително подготвен процес за предоставяне на правомощия на чужди сили в българското въздушно пространство.  „Кому е нужно това? Нали и без това имаме право на защита в случай на нападение по силата на чл. 5 от Договора на Алианса?”, попита зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Атанас Мерджанов бе категоричен, че БСП не е против членството на България в НАТО. „БСП е партията, която има най-сериозен принос за присъединяването ни в Европейския съюз. БСП е - и ще остане! - твърда в отстояването на международните ангажименти на страната. Но те в никакъв случай не съдържат отказа на България от суверенното си право сама да пази територията си”, заяви той. По думите му България, която доскоро се е гордеела със своите военно-въздушни сили и подвизите на бойната авиация, не може да допусне да съсипе способностите си, заради раболепието на един неподготвен министър.

Според Мерджанов оставката на Ненчев не е просто приумица, а  трябва да се тълкува за знак, че правителството най-сетне осъзнава сложността на ситуацията и че страната ни е готова конструктивно да се включи в търсенето на решения, не просто като „потребител на сигурност“, както ни определя скорошен доклад на НАТО, а като фактор, който поради геостратегическите си и културни характеристики може да допринесе за успокояване на напреженията. „С една дума ПГ на БСП лява България предлага да се опитаме да превърнем България в място за помирение, вместо във фронтова линия”, завърши Атанас Мерджанов.  

 

Пълният текст на декларацията:

 

Парламентарната група на БСП лява България настоява за оставката на Николай Ненчев и за незабавното му отстраняване от поста на министър на отбраната на Р България. Призивът ни е отправен към самия г-н Ненчев, разбира се, но преди всичко към премиера Бойко Борисов и подкрепящите правителството политически формации.

Уважаеми дами и господа,

Ако Ви е останало поне малко чувство за дълг, поне малко усещане за отговорност, ще ни подкрепите, за да прекратим подигравката с българската армия и заедно да се опитаме, доколкото е възможно, да се справим с последствията от пагубното управление на сектора в последната година и половина.

Самите ние, в ПГ на БСП, не стигнахме лесно до това искане. Напълно съзнаваме международните, но и вътрешни опасности, които тегнат над България. Целият свят е настръхнал, смразен от рисковете за голям военен конфликт. Именно за това България се нуждае от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. И нека всеки от нас, с ръка на сърцето, отговори за себе си – такъв министър ли е Николай Ненчев?

С нескопосаното си поведение той провали последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Росен Плевнелиев, който упорито отказва на нас – депутатите от БСП, събра такъв съвет на 27 април 2015г. Там Ненчев трябваше да ни убеди, че са нужни повече пари за отбрана. Въпреки подкрепата от президента, той не успя да убеди, нито нас като опозиция, нито премиера и се стигна до абсурдната ситуация при предложение за увеличение, да се постигне съгласие за ненамаляване на бюджета. Спомнете си, че вместо да поеме отговорност за провала си, г-н Ненчев беше организирал митинг в своя подкрепа – хора от неговата парти, които крещяха „Браво, Ненчев!“, „Червени боклуци!“ и „Тук не е Москва!“. Кажете, това достойно поведение ли е? 

През месец юни, само месец след злощастното заседание, Ненчев отива на среща на военните министри в Брюксел. По същото време американският министър на отбраната обявява, че тежка бойна техника ще бъде ситуирана на териториите на България, Румъния, Полша, Естония, Литва и Латвия. Ненчев отрича да се е съгласявал на подобно нещо. Бил говорил с американската посланичка в София, тя била казала нещо, но той не я бил разбрал. Следва дипломатически скандал, в който правителство, президент и министър дават обяснения, а посланичката на Съединените щати напусна страната. Кажете, това позиции на солиден министър ли са според вас?

Колкото до доверието, припомням, че министър Ненчев беше уличен в лъжа. Той доказано излъга, твърдейки, че му бил предлаган подкуп. Доказано, защото по случая бе организирано разследване, прекратено с нарочно постановление на прокуратурата, в което пише, цитирам: „дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни“.

След публикувания вчера законопроект обаче, според който чужди военни самолети ще пазят въздушното ни пространство, историята с подкупа сякаш придобива нови, много по-сериозни, измерения. Развинтеното министерско въображение изглежда не е било само невинна PR акция, а целенасочен опит за манипулация. Николай Ненчев излъга с цел да убеди обществеността, че руският контрагент на Министерството на отбраната, който носи отговорност за поддръжката на летателните ни машини е недобросъвестен; че използва незаконни методи и с него не е редно да се работи. Искаше да оправдае неистовия си стремеж да повери МИГ-овете на друга страна, само не на Русия. Кой ли не му обяснява на министър Ненчев – и депутати, и експерти, и летци – че Полша няма лиценз за подобни ремонти, че Русия няма да поеме гаранция за тези машини, че рискуваме да компрометираме тези самолети. Тогава и без това изнемогващата ни бойна авиация ще бъде поставена на колене.

Вярно, разграждането на военно – въздушните сили, на армията ни, на границите ни не е процес от днес. Но министър Ненчев е твърдо решен да го завърши. А обявеният вчера законопроект изглежда като финала на предварително подготвен процес за предоставяне на правомощия на чужди сили в българското въздушно пространство.  Кому е нужно това? Нали и без това имаме право на защита в случай на нападение по силата на чл. 5 от Договора на Алианса?

БСП не е против членството на България в НАТО. БСП е партията, която има най-сериозен принос за присъединяването ни в Европейския съюз. БСП е - и ще остане! - твърда в отстояването на международните ангажименти на страната. Но те в никакъв случай не съдържат отказа на България от суверенното си право сама да пази територията си. България, която доскоро се гордееше със своите военно-въздушни сили и подвизите на бойната авиация, не може да допусне да съсипе способностите си, заради раболепието на един неподготвен министър.

Оставката на Ненчев не е просто приумица. Тя трябва да се тълкува за знак, че правителството най-сетне осъзнава сложността на ситуацията и че страната ни е готова конструктивно да се включи в търсенето на решения, не просто като „потребител на сигурност“, както ни определя скорошен доклад на НАТО, а като фактор, който поради геостратегическите си и културни характеристики може да допринесе за успокояване на напреженията. С една дума ПГ на БСП лява България предлага да се опитаме да превърнем България в място за помирение, вместо във фронтова линия.