Младите социалисти презареждат БСП с нови сили и идеи

Авг 02, 2009 Новини БСП 0 1804

  БСП повече от всякога има нужда от общите усилия, от умовете, сърцата и енергията на младите хора, споделящи идеите и ценностите й

 

БСП повече от всякога има нужда от общите усилия, от умовете, сърцата и енергията на младите хора, споделящи идеите и ценностите й. В това вярват младите социалисти, които дойдоха на Бузлуджа, за да започнат изграждането на Младежкото обединение на партията. На символичния връх се проведе първото заседание на Организационния комитет за създаване Обединението. Млади хора от цялата страна се обединиха около позиция, че само динамична и променяща се по дух БСП може да остане водеща политическа сила и да посрещне настоящите и бъдещи предизвикателства.

Стъпвайки върху дългогодишните традиции на партията и постигнатото от левите младежки структури през последните десет години, социалистите стартират важна дискусия. Младите в БСП започват да дебатират за това какви трябва да са новите леви идеи в условията на дясно управление и как  БСП да бъде силна опозиция каквато България не е имала до момента. Гласът на младите хора ще се чуе и за това от каква промяна се нуждае партията, какви да са нейните приоритети и послания и  как по- активно да се ангажират младите в „машинното отделение" на политиката.

Всички идеи са добре дошли, но трябва да бъдат добре развити, обърна се Сергей Станишев към членовете на Организационния комитет. Председателят на партията препоръча на младежите да излязат с ясна платформа за развитие на БСП и да помислят какви промени могат да бъдат направени в устава на партията. Станишев добави, че целта на Младежкото обединение е да защити интересите на младите хора и да изразява вижданията им за политиката на БСП. Той подчерта, че заедно младите ще имат и по-силни позиции в структурите на БСП.

Присъстващите се съгласиха, че не трябва да се противопоставят различните поколения в партията. Младите ще се вслушват в съветите и ще ползват знанията на по- опитните така, както опитните ще им помагат и подкрепят в младежките инициативи.

Участниците в срещата си избраха Оперативен щаб с председател Атанас Костадинов. Приеха се и временни правила, които ще са в сила до учредяването на Обединението. По думите на Станишев в БСП има около 15 000 души, които могат да влязат в младежката структура. На заседанието бе взето решение до 20 септември да бъдат изградени общински клубове и да се изберат техните председатели. До 2 октомври се предвижда да бъдат изградени и областните съвети на Младежкото обединение. В периода 5-11 октомври ще се проведе Националното учредително събрание.