Нинова към министър Танев: 18 милиона за наука няма да бъдат усвоени

Ще ги изхарчите за друго или ще ги раздадете без конкурс

Във въпрос до министъра на образованието Танев депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева и Корнелия Нинова разкритикуваха случващото се с парите за наука за 2015г.

„При одит по изпълнението на стратегията за развитие на научните изследвания Сметната палата констатира, че не са разплатени и не се разплащат приключени етапи на научни проекти, договорирани по конкурсите на Фонд „Научни изследвания” още от 2008 година насам”, заяви Бояджиева. Тя попита кога ще бъдат разплатени проектите и защо до сега не са направени стъпки за изплащане на дължимите финансови средства. Депутатът постави и въпроса дали ще може  Фондът да обяви нов конкурс, за да не се загубят предвидените за тази година средства. „Българските учени, а и ние сме разтревожени, че 18 млн. лв., определени за Фонд „Научни изследвания” за 2015 година, ще бъдат загубени за българската наука. Още повече, че научните проекти, които не са разплатени, се водят незавършени и авторите им нямат право да кандидатстват по нов конкурс”, каза още Бояджиева.

Корнелия Нинова опроверга казаното от министъра на образованието, че  ще има сесия до края на годината, като се позова на закона. „Знаете, че това не е възможно. Вижте разписаните срокове, дори днес да започне сесията, няма как да приключи до края на годината”, категорична бе тя. Според нея фактите са, че има одобрени 18 млн.лв. за наука за 2015, но конкурс за тази година не е определен. „Т.е. тези пари няма да се усвоят. Изходите от ситуацията са два – или тези пари ще ги пренасочите  за нещо друго и няма да отидат за наука, или в последния момент ще ги раздадете без конкурс на приближени свои фирми. Кое от двете ще направите, защото по закон няма как да има сесия до края на годината”, каза още депутатът.

Нинова се позова на скандални факти от одита на Сметната палата, според които въпреки, че този фонд няма дейност, няма проекти, няма конкурси, се харчат около 1.5 млн. за административни разходи. Пример тя даде с ПР услуги, за които са платени 12 000 лв при сключването на договора, още преди да е предоставена услуга. „За консултантски и счетоводни къщи сте похарчите 180 000 лв. да осчетоводяват нещо, което още не се е случило. Тези пари ги харчете безхаберно, сесия няма да има до края на годината и нека учените да знаят, че тези 18 млн. за 2015 г. няма да отидат за наука”, подчерта Нинова. Като още един притеснителен факт тя посочи, че пак по смисъла на закона щом тази година парите не се усвоят, догодина средствата за наука ще се намалят с между 10 и 20%. „Нямаме изход, така пише в закона. Това безхаберие не го разбираме и остро го осъждаме”, заключи Корнелия Нинова.