Атанас Мерджанов: Българското правителство се държи неадекватно и е на път да предизвика паника

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е готова да съдейства за изработването, приемането и отстояването на национално - отговорна политика

„Вчера се случи нещо недопустимо. Цялото българско общество беше изправено на нокти и подложено на стрес, заради некомпетентните, неразбираеми и разнопосочни изявления на българските власти“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в декларация от името на парламентарната група. Според него в момент, в който цяла Европа се тресе от проблемите с бежанците, а хората са основателно притеснени, българското правителство се държи неадекватно и е на път да предизвика паника.

„България е изправена пред бежанска криза и ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предупреждаваме за това цяло лято“, каза още Мерджанов. Той припомни, че през август председателят на партията Михаил Миков в писмо до председателя на Народното събрание е поискал извънредно свикване на Народното събрание по въпросите на бежанците и каналджийството. „Отказаха ни! Десетки пъти се обърнахме публично към президента с молба да свика Консултативния съвет по национална сигурност и да излезем с ясна национална позиция, която всички партии да защитаваме заедно, единни. Президентът ни отговори надменно, че такъв съвет вече се е състоял, забележете, през 2013 г. Имали сме вече позиция“, коментира той. Мерджанов попита и ако сме имали позиция, защо само преди месец отговорните фактори - от Бойко Борисов до  Бъчварова през вицепремиера Кунева са твърдели, че няма страшно и „България е остров на стабилност“. „Месец по-късно Борисов заявява, че има опасност у нас да дойдат милиони. Милиони!“, подчерта народният представител.

Мерджанов е категоричен, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е готова да съдейства за изработването, приемането и отстояването на национално - отговорна политика. „Но БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично се противопоставя на разбирането, че нечии „големи началници“ ще решат проблемите вместо нас. Видяхме отношението на тези началници“, допълни той.

„Ние имаме ли правителство или нямаме? Докато се чудим пет или шест ще са прокурорите във Висшия съдебен съвет и ковем „исторически компромиси“ няма ли за пореден път да станем жертва на Историята?“, попита зам.-председателят на парламентарната група. Той заяви, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е внесла в деловодството проект за решение на НС за свикване на извънредно заседание на КСНС и за разглеждане на политиката на Република България спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти през границата на ЕС и България с мотиви към него. „Изпълнете тези наши искания и може да разчитате на нашата подкрепа. Отхвърлете ги и ще носите отговорност, твърде тежка за хлабавата конструкция на многоъгълната ви коалиция“, заключи Атанас Мерджанов. 

Пълният текст на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

На парламентарната група БСП лява България

Вчера се случи нещо недопустимо. Цялото българско общество беше изправено на нокти и подложено на стрес, заради некомпетентните, неразбираеми и разнопосочни изявления на българските власти.  В момент, в който цяла Европа се тресе от проблемите с бежанците, когато съгражданите ни са основателно притеснени, българското правителство се държи неадекватно и е на път да предизвика паника. А няма нищо по-опасно от паниката в момент на криза.

Защото България е изправена пред бежанска криза и ние от БСП лява България предупреждаваме за това цяло лято. Председателят на партията Михаил Миков още през август, в писмо до Председателя на Народното събрание поиска извънредно свикване на Народното събрание по въпросите на бежанците и каналджийството. Отказаха ни! Десетки пъти се обърнахме публично към президента с молба да свика Консултативния съвет по национална сигурност и да излезем с ясна, национална позиция, която всички партии да защитаваме заедно, единни. Президентът ни отговори надменно, че такъв съвет вече се е състоял, забележете,… през 2013 г. Имали сме вече позиция.

Ако сме имали позиция, защо само преди месец отговорните фактори - от Бойко Борисов до г-жа Бъчварова през вицепремиера Кунева - твърдяха, че няма страшно; „България е остров на стабилност“ повтаряха до втръсване. На 25-ти август след специално свикано съвещание при министър-председателя, министърката на вътрешните работи триумфално обяви – „Няма риск от бежански апокалипсис“. Месец по-късно Борисов заявява, че има опасност у нас да дойдат милиони. Милиони!!!

Това се два примера за абсолютно безотговорно поведение от страна на тези, които са призвани да ни преведат през кризата. Нито отричането и опорната точка за „стабилност“, нито нагнетяването на напрежението със заплахите за милиони бежанци е достойно. Достойно би било хладнокръвно да се изследва ситуацията, тя да се представи на българските граждани и на европейските партньори и ясно да се обясни какво нашата държава смята да прави. А какво е то според нас?

Ние трябва аргументирано да заявим, че:

Първо – България може и ще поеме определен брой бежанци за определен период от време.

Второ - Бежанците отвъд определената бройка няма да бъдат допускани.

Трето - Българското общество не трябва да се притеснява за своя бит, сигурност и култура, защото държавата гарантира, че броят, настаняването и интегрирането на бежанците ще бъде съобразено с реалностите в България и с трудностите на българите.

Четвърто - Няма да се толерират ксенофобски и расистки прояви, нито неспазване на законите на страната.

Пето - Границата ни ще се охранява така, че България да може да контролира притока на чужденци с оглед осигуряване спазването на горните принципи.

Всичко това е изписано в специална позиция на Националния съвет на БСП от декември 2013 г. Когато приемахме тази позиция бяхме в управлението. Днес сме в опозиция, но не променяме становището си, защото разбираме, че проблемът е по-важен от моментния управленски формат. Крайно време е и вие – днешното мнозинство - да го разберете!

БСП лява България е готова да съдейства за изработването, приемането и отстояването на национално - отговорна политика. Но БСП лява България категорично се противопоставя на разбирането, че нечии „големи началници“ ще решат проблемите вместо нас. Видяхме отношението на тези началници. Ангела Меркел едва вчера научи, че България граничи с Турция и ни определи статут на „гореща точка“. Така за две седмици се превърнахме от „остров на стабилност“ до „гореща точка“. Бил ли помолил Борисов за този статут или не - не се разбра. А и не е от значение. Българският парламент и общество свикнаха да научават тези подробности от чужбина. Пентагона ни съобщава колко танка има на наша територия, а Меркел колко гореща точка сме.  

Това е неприемливо. Ние имаме ли правителство или нямаме? Докато се чудим пет или шест ще са прокурорите във Висшия съдебен съвет и ковем „исторически компромиси“ няма ли за пореден път да станем жертва на Историята ?!

Разберете, тук не става дума за нещо по-малко от процеси, които могат да променят България и Европа за десетилетия напред. Няма място за паника, няма време за лутане, няма извинения за неадекватност.

Повече от всякога България има нужда от единна позиция. Говорите за консенсус под път и над път, а отхвърляте призива ни за разбирателство по най-съществения за времето ни въпрос. С настоящата декларация БСП лява България отново повтаря изискванията си от преди месеци президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Уважаеми г-н председател, току що в деловодството на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 85, ал.1 от Правилника за организация дейността на Народното събрание внесохме проект за решение на НС за свикване на извънредно заседание на КСНС и за разглеждане на политиката на Република България спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти през границата на ЕС и България с мотиви към него. С изпълнението на приетата позиция на този Консултативен съвет надяваме се да бъде натоварен лично министър-председателят, а не ресорните вицепремиерки. Изпълнете тези наши искания и може да разчитате на нашата подкрепа. Отхвърлете ги и ще носите отговорност, твърде тежка за хлабавата конструкция на многоъгълната ви коалиция. 

Това е неприемливо. Ние имаме ли правителство или нямаме? Докато се чудим пет или шест ще са прокурорите във Висшия съдебен съвет и ковем „исторически компромиси“ няма ли за пореден път да станем жертва на Историята ?!

Уважаеми г-н председател, току що в деловодството на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 85, ал.1 от Правилника за организация дейността на Народното събрание внесохме проект за решение на НС за свикване на извънредно заседание на КСНС и за разглеждане на политиката на Република България спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти през границата на ЕС и България с мотиви към него. С изпълнението на приетата позиция на този Консултативен съвет надяваме се да бъде натоварен лично министър-председателят, а не ресорните вицепремиерки. Изпълнете тези наши искания и може да разчитате на нашата подкрепа. Отхвърлете ги и ще носите отговорност, твърде тежка за хлабавата конструкция на многоъгълната ви коалиция.