Депутати от левицата разкритикуваха двойните стандарти в ръководството на МВР

Случаят в Асеновград и Първомай ни връщат във времето, когато Цветанов бе министър

Депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков и Манол Генов разкритикуваха пред медиите в парламента двойните стандарти в работата на ръководството на МВР. Като примери те посочиха назначенията в Областна дирекция на МВР – Варна, както и шумните арести на полицейски началници в Асеновград и Първомай.
Красимир Янков припомни, че в работата на областния директор на полицията във Варна Даниел Пашов и началника на охранителна полиция Никола Панчев има случай през април 2014 г., който води до предложение за порицание и уволнение. „Впоследствие те са „наказани”, издигайки ги за директор на Областна дирекция на МВР и началник на Охранителна полиция на същата дирекция”, продължи Янков. Той определи това като двоен стандарт по отношение на ръководството на МВР, защото след като има доказани случи за неспазване на регламента, след това отново им се гласува доверие. Янков изрази съмнения доколко тези лица ще работят съвестно и по правилата.

Манол Генов: Случаят в Асеновград и Първомай ни връщат във времето, когато Цветанов бе министър
 

Депутатът от левицата Манол Генов определи полицейските арести в в Асеновград и Първомай  като показната част от скалъпен сценарий, стил „шок и ужас”. Той продължи, че за десет дни обществото е разбрало доста от истината за случващото се,  въпреки машината на силовата пропаганда. Генов припомни, че граждани са имали доблестта да заявят публично,  а медии да го огласят,  как в Асеновград е имало абсолютно недопустима акция по притискане  на близки на криминално проявени лица  с обещания за облекчаване на техен режим в затвора и как тези хора са принуждавани да лъжесвидетелстват . „Уговаряни са не от кого да е, а от действащи служители на служба „Вътрешна сигурност”  и от  бивши служители на това районно управление. Изумен съм как 10 дни не са достатъчно време прокуратурата да се самосезира от това и да започне разследване”, каза още депутатът. Той попита колко време е нужно институциите да се самосезират и по друга публично огласена информация за това как срещу полицейския началник в Асеновград е било работено и е стартирала разработка със СРС-та първо по анонимка, а след това по сигнал, подписан от починали хора. „Всичко това ни връща в близкото минало, когато Цветан Цветанов беше министър”, обобщи Генов.
Той попита дали 10 дни не са ли достатъчни, за да събере някой от властта в МВР смелост и да реагира на това как един народен представител откровено е кадрувал из МВР и още половин дузина ресори, визирайки депутата от ГЕРБ Методи Андреев.  „Бившият директорът на Областната полиция- Пловдив излезе с името си и заяви как Андреев го е притискал да сменя началници по райони. Впрочем,  самият областен директор  бе скоропостижно освободен от поста си преди месец”, поясни социалистът.
  Манол Генов заяви, че е редно прокуратурата „да си извади ръцете от джобове и да каже как се излиза от тази ситуация”. „А МВР министърката пък да си припомни, колкото и да е чужд човек на системата на МВР, че има ситуации,  при които си длъжен да си подадеш оставката. Мисля, че този случай скоро ще се окаже такъв”, завърши Генов.