Правителството трябва да запази и увеличи социалните придобивки за българските граждани

Мартин Шулц: Европейската левица ще се противопоставя решително на всякакви действия или изявления, които проповядват национализъм, ксенофобия, реваншизъм или нетолерантност   Новото правителство на България трябва да запази и увеличи социалните придобивки за българските граждани

Мартин Шулц: Европейската левица ще се противопоставя решително на всякакви действия или изявления, които проповядват национализъм, ксенофобия, реваншизъм или нетолерантност

 

Новото правителство на България трябва да запази и увеличи социалните придобивки за българските граждани. Това е позицията на ПГ на Прогресивния алианс на социалисти и демократи в ЕП, изразена от нейния председател Мартин Шулц. Според него в условията на безпрецедентна световна финансова и икономическа криза грижата за хората трябва да бъде изведена като най-важен приоритет.

Левицата в ЕП призовава новото правителство да се ангажира с решаването на проблемите в сферата на съдебната система и вътрешни работи, както и с възможностите за правилно и пълно усвояване на парите от европейските фондове. Напомняме на българските власти, че тези теми са жизнено важни и европейските институции ще продължават да наблюдават отблизо развитието им, докато се постигнат задоволителни резултати, заявява Шулц.

От Прогресивния алианс изразяват своето безпокойство от пълната подкрепа, която крайно дясната партия Атака оказва на ГЕРБ. Подкрепяйки правителството, българските националисти практически стават част от новото парламентарно мнозинство. По тази причина европейската левица ще следи работата на правителството и мнозинството в българския парламент и ще се противопоставя на всякакви действия или изявления, които проповядват национализъм, ксенофобия, реваншизъм или нетолерантност. Това са все неща, които противоречат на основните принципи на демокрацията и човешките права, върху които е изграден ЕС, е позицията на Мартин Шулц.