Коалиция за България ще бъде градивна, национално отговорна и социално ангажирана опозиция

Тревожно е, че в управляващото мнозинство е партия „Атака", като представители на крайния национализъм     Коалиция за България ще бъде градивна, национално отговорна и социално ангажирана опозиция

Тревожно е, че в управляващото мнозинство е партия „Атака", като представители на крайния национализъм

 

 

Коалиция за България ще бъде градивна, национално отговорна и социално ангажирана опозиция. Ще работим за интересите на страната и на хората, гласували за левицата. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев преди гласуването на новия кабинет.

Станишев аргументира позицията на Коалицията да гласува против предложението за новия кабинет. На първо място той посочи вота на избирателите, подкрепили Коалиция за България. Това са хора, които гласуваха за управленска програма с конкретни ангажименти и политики, различни от тези на ГЕРБ. За Коалиция за България е тревожно, че за първи път в рамките на управляващото мнозинство ще бъде партия „Атака" като представители на крайния национализъм, отбеляза още Станишев.

По думите на председателя на ПГКБ в днешните условия страната ни се нуждае от силна и ясна програма, каквато от ГЕРБ все още не са показали. Трудно бихме могли да гласуваме само на основата на така заявени накратко приоритети на бъдещото правителство, добави Станишев.

Без отговор стои въпросът какви ще бъдат програмните ангажименти на мнозинството - дали тези, които са залегнали в предизборната програма на ГЕРБ, дали идеите на Синята коалиция, РЗС или Атака. Не е ясна и цената, срещу която ГЕРБ получава подкрепата на част от партиите в парламента. Това по думите на Станишев създава рискове както за правителството, така и за стабилността на страната.

Според председателя на ПГКБ е необходимо постиженията на България през последните години да бъдат развивани и да се продължат успешните реформи на предишния кабинет. Необходима е последователност и предсказуемост.Този принцип досега не прозвуча от управляващата партия ГЕРБ, отбеляза Станишев.

Структурата и съставът на Министерския съвет, предложени от мнозинството също съдържат рискове за стабилността на страната, предупреди председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България. Пример за това е премахването на поста в МС, отговарящ за координацията и контрола на работата с европейските фондове. От друга страна сливането на редица секторни политики може да размие фокуса върху политиката в съответните области.

Като положителен знак Станишев посочи бързото формиране на новото правителство, което е особено важно в условията на световна криза. Положително е също така, че неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов лично поема отговорността за управлението на държавата, тъй като е човекът в ГЕРБ, който се ползва с най-голямо обществено доверие.

Станишев пожела успех на новия министър-председател и на новия Министерски съвет. Страната ни се нуждае от стабилно и успешно управление, от самочувствие за развитието на България, каза той. По думите му е необходима ясна управленска програма за целия период на управлението на новото правителство. Трябва да се изработят ясни принципи и приоритети на управляващото мнозинство, за да не се превърне правителството в заложник на временни тематични мнозинства или такива, които не са ясни. Станишев призова новият кабинет да се опази от влиянието на икономически кръгове, които са подкрепили ГЕРБ.

 

 

Пълен текст на изказването на Сергей Станишев