Михаил Миков: Децата не трябва да са заложници на политически въпроси

БСП е категорично против центровете за личностно развитие на общинско ниво

"БСП е категорично против центровете за личностно развитие на общинско ниво." Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че позицията на левицата се дължи на няколко основни причини. Като първа Миков посочи, че това е оправдание за отмяна на възпитателната функция на българското училище. На второ място той посочи, че тази възможност е факултативна – ако в една община не реши общинският съвет, няма да има договор нито със съседната община , нито с НПО-та, получили лиценз. „Децата ще бъдат поставени в зависмост от политическата воля. Със закона се прокарва политика, която категорично отменя възпитателната функция на българските училища, която близо 130 години е била много силна”, заяви лидерът на левицата. Той предупреди, че се отваря пазарът за неправителствения сектор, за да се насочат пари там и се размиват нещата със стратегии и концепции. „Така нареченото „личностно развитие” е словесна конструкция, която трябва да замени думата ”възпитание”, позната около 120 години, господин министър”, обърна се Миков към министъра на образованието. По думите му с този закон възпитанието на децата ще става в кръчмите, в интернет клубовете и на други места.
„Бизнес подходът парите да следват ученика минава през целия закон, защото това е разбирането на управляващите за образованието. Позволете да има и друго разбиране в България. То е на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”, категоричен бе Михаил Миков.

Мариана Бояджиева: Законът за предучилищното и училищното образование не бива да  смесва функциите на местната власт 
„Законът за предучилищното и училищното образование не бива да смесва функциите на местната власт”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Тя подчерта, че позицията на левицата срещу центровете за личностно развитие бе заявена още на първо четене. „Имаме добре изградена система в България, която показва отношение и грижа на държавата и общините към децата”, заяви депутатът. Тя бе категорична, че кметът не може еднолично да прехвърля дейности в друга община и попита как ще се процедира, ако другата община не приеме това възлагане, тъй като ще се нарушат нейните финансови разчети. Бояджиева подчерта, че този процес не е ясен. По думите й трябва да се вземе решение, което да отговаря и на реалностите, и на функциите на държавата,  и на функциите на местната власт. Тя подчерта, че до момента са разгледани около 200 члена от закона и нито по един от спорните моменти не е чуто мнението на ресорния министър.

Валери Жаблянов: Безсмислено е да се разработват стратегии за личностно развитие на общинско ниво
„Разработването на стратегия за личностно развитие на общинско ниво е безсмислено”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪГАРИЯ Валери Жаблянов. Той направи предложение тази точка да отпадне от предвижданите промени. По думите му запазването им не би имало никаква практическа стойност и дори няма да има разработени  такива стратегии. Той бе категоричен, че е достатъчно да има стратегия на областно ниво.