Михаил Миков: Защо се променя Конституцията, а не се изпълнява

Много скъпа цена искате да плати българското общество и държава с този тип промени

„Пазарлъкът за гласовете днес ясно ще очертае кой е в опозиция и кой е в управляващото мнозинство, което иска да даде предизборен знак с постигнато мнозинство в НС. БСП няма  участва в него. Ние сме последователни и аргументите срещу приемането на този законопроект за промяна на Конституцията са много повече от тези клишета за реформи”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. Той попита защо се променя Конституцията, а не се изпълнява.

Миков обясни, че характерно за днешната промяна в Конституцията е, че се прави от едно несигурно мнозинство. „Мнозинство, което пита първо Конституционния съд дали това не е противоконституционно и КС справедливо отговори: „Гласувайте, пък ще ви кажем”, коментира той. Председателят на БСП е на мнение, че никой не може да поеме повече отговорност от народните представители, които с гласа си подкрепят един или друг законопроект. „Ако и Венецианската комисия каже, че това не съответства на разделението на властите, на независимостта на съдебната власт, тогава Арменския поп ли ще питате?”, каза още той и се обърна към народните представители с думите: „Вие трябва да поемете отговорност за това, което правите и да не чакате и да се оправдавате някой извън тази зала да ви каже дали това, което правите съответства на Конституцията, дали то ще доведе до ефикасност”.

Според Миков е абсурдно да се определя според професионалния признак едната и другата група във ВСС. „В коя квота ще сложите г-н Цацаров, след като над 20 години е бил съдия и около 2-3 години е главен прокурор?”, попита той. По неговите думи механичното причисляване към една или друга квота убива смисъла на органа. По неговите думи предлаганите промени в крайна сметка ще доведат до смяна на ВСС, но няма да гарантират по-добро функциониране на управлението на съдебната власт, а до капсулиране вътре.

„Много скъпа цена искате да плати българското общество и държава с този тип промени”, каза още председателят на БСП. Според него твърде лицемерна е грижата за подобряване работата на съдебната власт и даде пример с това, че няма системност през последните години да се изслушват и дискутират докладите на ВСС, ВАС и главната прокуратура. „И само то е истинската основа за необходимите промени”, категоричен е Миков. „Дори предложението от началото на това събрание да започнем изслушването на тези запушени доклади предишните години, беше отхвърлено от ръководството на НС”, припомни той. По неговите думи идеите и мотивите за тези промени са  формирани от НПО в медийни дискусии. „Сериозното дискусия в парламента не се състоя”, поясни той. Миков попита и колко пъти министърът е направил предложение за освобождаване от длъжност или преместване, а това са конституционни права, с които разполага. Миков е на мнение, че проблемите с корупцията в съдебната власт не са толкова свързани с механизмите, а с отчетността, с онези относително независими механизми за проверка.

Миков обясни, че досега смисълът на Инспектората е бил да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга независимостта на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите. Той допълни, че сега по време на висящи процеси Инспекторатът ще проверява верността на имуществените декларации и прояви, уронващи престижа и такива, свързани с нарушаване на независимостта. „Нали си представяте колко независим ще е един съдия при постановяване на съдебно решение, когато му почукат на вратата от Инспектората в един сложен процес – министър, представител от управляващото мнозинство, и започнат проверки на имуществото му, конфликта на интереса. Как ще се осигури независимостта? Досега Инспектората проверява, след като е приключило делото”, подчерта Миков.

„От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепим днешния законопроект за промяна в Конституцията”, категоричен е Михаил Миков.