Бойко Великов: Целта на БСП е да запази и разшири позициите си в местната власт

Сеп 23, 2015 Новини БСП в медиите 0 1274

Кандидатите за кметове и общински съветници на левицата се събират днес на национално съвещание

„Нашият стремеж  по време на  процеса по издигане на кандидати за кметове и общински съветници бе да изберем хора, които са достатъчно авторитетни, доказани професионално, имат доверие в обществото и които ние считаме, че могат да се справят със задачите пред местната власт”. Това каза зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов в ефира на БНР. Той добави още, че  целта, която БСП си поставя за тази кампания е преди всичко да партията да запази позициите, които има в местната власт и да ги разшири. „Имаме предвид не само областните центрове, но и  останалите общини, защото БСП издига кандидати за кметове в 251 общини, листи за общински съветници имаме във всички 265 общини, а кандидати за кметове на населени места издигаме на над 2100 места”, поясни зам.-председателят на БСП.  Според него много важен за левицата е партийният вот, защото в момента партията има над 1000 общински съветници и 500 хил. гласа, получени на последните избори. „Относно шансовете на БСП за кметове в големите градове бих се върнал назад през 1997 г., когато имаше прогнози, че БСП ще спечели изборите само в 9 общини, а след изборите кметове имахме в 109 общински центрове”, припомни той.

                       Великов коментира и натиска, който се упражнява по думите му върху  кандидати на левицата да се откажат. „Такъв вече има и над регистрирани кандидати като Иван Иванов, който е кандидат за кмет на Шумен и над кандидата ни за Перник - Ерик Рангелов”, обяви Великов. По думите му  БСП ще проведе една позитивна и атрактивна предизборна кампания, в която обаче левицата ще открои и опонентите си.  Той продължи, че кандидатите на АБВ също са такива и по време на кампанията ясно ще си проличи кои с коя партия са свързани.   „Наш основен опонент в тази кампания обаче ще бъдат кандидатите на ГЕРБ. В 14 общини БСП ще бъде заедно с АБВ или като местна коалиция или като част от инициативен комитет”, обясни още социалистът.           

             На въпрос, дали БСП е притеснена от отказа на кмета на Шумен Красимир Костов да се кандидатира за нов мандат с листата на БСП, Великов обясни, че след отказа на Костов да се кандидатира социалистите са направили сериозно проучване в организацията за възможностите за издигане на кандидат. „Спряхме се на народният представител Иван Иванов, който бе номиниран от НС на БСП като кандидат за кмет на Шумен. Иванов е сериозна кандидатура, която може да разшири позициите на БСП в града и общината”, категоричен бе той . Великов заяви, че  по отношение  на Варна социалистическата партия има ясна и категорична позиция и тя е  в подкрепа на кандидатурата на проф. Анелия Клисарова. „Може да има различни слухове  за това, че има представители на БСП, които биха подкрепили други кандидати във Варна но те са силно преувеличени”, каза още Бойко Великов.