Янаки Стоилов: Има опасност местното управление да бъде спечелено чрез злоупотреба с власт

Настояваме за законност и политическа отговорност от страна на всички участници в кампанията

„Все по-силни стават опитите истинската политика и интересите на мнозинството от хората да бъдат изтласкани в периферията на обществения живот. Има опасност местното управление да бъде спечелено формално чрез избори, но фактически чрез злоупотреба с власт на централно или местно ниво”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в декларация от името на парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той подчерта, че в края на следващата седмица започва кампанията за месните избори. „Искаме тя да предложи съревнование на идеи, програми и личности за хората и за развитие на общините. Настояваме за законност и политическа отговорност от страна на всички участници в нея”, каза още Стоилов.

Зам.-председателят на БСП припомни, че ВАС е отменило решение на ЦИК, което е в явно противоречие с чл. 423, ал. 1 от Изборния кодекс. По неговите думи в случая обаче мнозинството в ЦИК приема незаконното решение по инициатива на ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ, БДЦ и АБВ. „Изглежда управляващите смятат, че могат да пренаписват законите в движение по свое собствено усмотрение и да карат органите, които отговарят за организацията и провеждането на изборите да действат не в съответствие със закона, а с тяхната моментна воля”, коментира той. По неговите думи същите партии и хора са инициатори за реформиране на съдебната власт. „Изглежда те искат да реформират по такъв начин, че да постигат решения по търговски, административни и наказателни дела, които са в тяхна изгода и по същество ги оставят извън закона”, поясни Стоилов.

„Свидетелите сме на редица места на организиран натиск с административни и икономически средства, върху потенциални кандидати на БСП и на други партии”, каза народният представител. Той допълни, че се използват хора и групи за производство и разпространение на компромати за управлението на успешни кметове с цел да се разколебае подкрепата за тях. „В същото време, така се скриват и размиват реални нарушения и дългогодишни порочни практики. Подобни практики се прилагат от централната, а в някои случаи от представители на местната власт”, поясни Стоилов.

Янаки Стоилов обърна внимание, че преди старта на кампанията ставаме свидетели на масирана реклама за държавни търговски дружества в някои от медиите. „Интересно пред кого те се рекламират и с каква цел и дали това не са форми за набиране на средства за скрито финансиране на различни порочни практики по време на изборите”, коментира той. Стоилов подчерта, че БСП иска тези избори да реабилитират политиката, да предотвратят възможността тя все повече да губи реално значение за хората, за които се отнася.