БСП поиска оставката на Главчев заради злоупотреба с правата му

Сеп 17, 2015 Новини БСП 0 892

Свиленски призова Главчев да освободи трибуната до края на заседанието

„С тези аплодисменти показахте нищетата на българския парламент. Ботев също е бил комунист и вие го осъдихте току-що“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов по време на гласуването на обсъждането на Закона за отпадането на давността за наказателното преследване на престъпления по време на комунистическия режим, след което беше изгонен от залата от председателстващия Димитър Главчев.

„Възразяваме върху несъразмерното наказание на нашия колега Филип Попов. Вие го отстранихте от зала по време на правене на реплика, без да обиди нито един народен представител или министър. Остро възразяваме срещу този подход на водене на заседанието“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски. Според него преди Попов е имало поне пет народни представители, които е можело да бъдат отстранени за обида към цели поколения български граждани. „Но Вие това не го направихте, а изгонихте нашия колега, защото възрази и направи реплика на изказване, което явно Вие не възприемате“, допълни той. Свиленски призова Главчев да освободи трибуната до края на заседанието и да дойде да води председателят на българския парламент. „Явно Вие не можете, изпускате си нервите и злоупотребявате с правото Ви да отстранявате народни представители“, призова Свиленски.

          От залата се чуха скандирания „Оставка“ и „Цецка“

По повод приетия текст народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в отрицателен вот обясниха защо не са го подкрепили.

Чавдар Георгиев: Това е една бланкетна норма, която няма нищо общо с правото

„Гласувах против този безумен текст, който днешните псевдодемократи в борбата си срещу историята наложиха на днешното Народно събрание. Това е една бланкетна норма, която няма нищо общо с правото“. Това заяви народният представител от левицата Чавдар Георгиев. Според него тя се родее с тези фашистки закони, които са приемани преди 44-та година. Георгиев е категоричен, че в борбата си за намиране на оправдание за състоянието на днешна България, управляващите воюват с химерите от миналото, с историята. „Затова не се посвенихте да погазите и Конституцията и да използвате Наказателния кодекс, като средство за борбата с историята“, допълни той. Депутатът подчерта, че  никой няма да им повярва, защото народът знае каква е била България и какво е сега. „Знае къде е истинското й развитие – не е това, което се предлага и не е раздялата на народа и на обществото. Това не е пътят, който ще изведе страната ни напред“, заключи Чавдар Георгиев.

Димитър Горов: Този текст е лицемерие, което няма как да бъде подкрепено от нормални хора

„Гласувах против, не защото времето е било отдавна. Не защото не трябва да се носи отговорност за престъпленията в минало време, а заради лицемерието, с което се предлага този текст в момента“. Това допълни по темата депутатът Димитър Горов. Той е категоричен, че би подкрепил този текст, ако е имало предложение капитанът, застрелял ястребинчетата в с.Ястребино, да получи своето наказание. „А не този същият човек да седи на паметна плоча до НДК. Ако бяхте предложили офицерите, които са убили партизаните до с. Радовене да получат своето наказание, щях да гласувам „за“, каза още Горов. Той посочи и друг пример - убийците на ятаците в с.Александрово. „Вие смятате, че единствените престъпления, които могат да бъдат наказвани от дистанцията на времето, към днешна дата, е периодът 44-89 година. Това е лицемерие, което няма как да бъде подкрепено от нормални хора, а тези, които са убивали деца, да седят на паметни плочи“, заключи Димитър Горов.