Председателят на БСП Сергей Станишев получи вот на доверие от НС на партията

Юли 18, 2009 Новини БСП 0 1240

  Кирил Добрев: Сергей Станишев  получи доверие от младежите в БСП с  една ясна задача - промяна на партията   Председателят на БСП Сергей Станишев получи вот на доверие от Националния съвет на партията

 

Кирил Добрев: Сергей Станишев  получи доверие от младежите в БСП с  една ясна задача - промяна на партията

 

Председателят на БСП Сергей Станишев получи вот на доверие от Националния съвет на партията. 122-ма подкрепиха лидера на БСП, 29 бяха против. Самият Сергей Станишев не участва в гласуването.

В началото на заседанието председателят на БСП заяви, че не се притеснява да се яви пред конгреса на партията с цялостна програма за БСП и да се състезава в открита надпревара с всеки друг кандидат. Той отбеляза, че позицията му не е  подаване на оставка, защото в подобен момент на изпитание смята подобен акт за  бягство от отговорност. „Независимо от грешките няма от какво да се срамувам, така както 750 000 българи не се срамуват от резултатите на нашето управление и ни го показаха еднозначно със своя вот", заяви председателят на партията.

Станишев каза още, че не приема предложението за провеждане на извънреден конгрес на партията с пълен цикъл отчетни избори. По думите му това ще означава, че в продължение на близо половин година партията ще бъде затворена в собствените си теми и проблеми. Вместо това е необходимо БСП да води  активна политическа дейност, насочена към обществените въпроси и да има ясно опозиционно поведение.

Националният съвет прие аргументите на председателя и реши да бъде свикано заседание на 47-мия конгреса на 18 октомври 2009г в НДК в София. Тогава ще бъде дадена оценка на участието на БСП в управлението на страната през последните четири години. Ще се направи анализ на обстановката след провелите се парламентарни избори и ще бъде обсъдена политиката на БСП като опозиционна партия. Конгресът ще се занимава и с организационно-политическото развитие и обновление на социалистическата партия.

Националният съвет гласува и състава на комисията, която да подготви материалите за предстоящото заседание на конгреса. В комисията ще участват членовете на ИБ на партията, председателите на съветите и комисиите на НС и председателите на двете заявени идейни течения в партията - Открит форум и Обединението на левите сили.

До провеждането на Конгреса ще се проведат заседания на общинските (районните), градските и областните съвети на БСП, на които ще се направи анализ на представянето на структурите на партията в изборите за 41-вия парламент. Ще се проведат и поредица от срещи с гражданите по места, на които ще се обсъдят предложенията за по-нататъшното развитие и обновление  на партията. Като акцент в партийната дискусия ще бъдат изведени основните насоки на лявата политика в работата на БСП в периода на опозиция.

Сергей Станишев получи доверие от младежите в БСП с една ясна задача - промяна на партията, каза секретарят на ИБ на БСП Кирил Добрев след заседанието на НС. Той беше категоричен, че младите хора в партията припознават Станишев като лидер и са сигурни в способността му да се справи с предстоящите му партийни задачи. Искаме твърда посока за промяна, основана на експертност и конкурентност, добави Галина Асенова.

 

 

Встъпително слово

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

 

 

 

Уважаеми другарки и другари,

 

След провеждането на парламентарните избори на 5 юли всички социалисти дълбоко преживяваме и осмисляме тежката изборна загуба. През последните две седмици последваха поредица от инициативи, анализи и позиции. Час от тях бяха огласени чрез интервюта в медиите, други - пред легитимните партийни органи.

Веднага бих искал да изразя моята позиция по тях.  Не приемам предложението за провеждане на извънреден конгрес на БСП  с пълен цикъл отчетни избори на всички партийни органи. Това ще означава, че в продължение на близо половин година партията ще бъде затворена в собствените си теми и проблеми, вместо да води активна политическа дейност, която е насочена към обществените въпроси, вместо да има ясно, принципно опозиционно поведение, каквото очакват от нас хората, гласували за БСП.

Докато се готвих за днешното заседание на Националния съвет, на което да споделя своя анализ и анализа на Изпълнителното бюро за всичко онова, което предшестваше изборната кампания и което се случи след това, получих предложението на Красимир Премянов. Той предлага да се свика незабавно извънредно заседание на действащия конгрес на партията при следния дневен ред - анализ на политическата обстановка на страната след изборите и предстоящите задачи на БСП; набелязване на комплексни мерки за организационно, политическо, идейно и кадрово укрепване на партията; избор на ръководни органи. Последното не го разбирам като избор на всички ръководни органи, които са в правомощията на конгреса - Национален съвет и Общопартийна контролна комисия. Или ако е така, другарят Премянов не си е направил справка с устава, защото това по същество изисква пълен цикъл отчети и избори. В предлагания от  другаря Премянов срок това не може да стане. Естествено реалистичен е изборът на председател на Национален съвет. И нека да свалим картите - поддържам това предложение и предлагам Националния съвет го приеме. Не се притеснявам да се явя пред конгреса на партията с цялостна програма за нашето политическо поведение и необходимите промени в начина на функциониране на БСП и да се състезавам в открита, честна и равна надпревара с всеки друг кандидат.

Искам ясно да заявя, че тази моя позиция не е подаване на оставка. Смятам , че в подобен момент на изпитание това би било бягство от отговорност. Имам едно допълнение към дневния ред и смятам, че то е изключително важно. Настоявам като първа точка от дневния ред да се добави оценка на приключилия 4 годишен мандат и на участието на БСП в коалиционното правителство, ръководено от мен като министър-председател. Смятам, че ще бъде политически изключително погрешно, ако този въпрос остане извън дневния ред и ако изпратим поредното правителство на левицата в историята с премълчаване или недомлъвки, както постъпихме през 1997г.

Много добре познавам устава и знам, че Националният съвет няма право нито да освобождава от отговорност, нито да избира лидера на партията. Настоявам обаче още днес НС на БСП да изрази своето отношение чрез вот на доверие към лидера на партията. Няма нито едно нещо, което съм правил през последните години като лидер на БСП и като министър-председател на Република България за последните 4 години, от което да се срамувам и да оценявам като провал, независимо от грешките, включително и моите лични грешки. Така както 750 000 българи не се срамуват от резултатите на нашето управление и ни го показаха еднозначно със своя вот.

Искам да информирам НС, че действащото ИБ на НС добре осъзнава своята отговорност за политиката, която се провеждаше от ръководството на партията. Всички членове заявиха своята готовност за оставка, в това число по-голямата част са я депозирали писмено. Смятам обаче, че не е моментът да се съставя служебно ИБ, без да е ясно с мандата за каква политика е натоварено то. Партията не може да бъде ръководена и от адхок създадени временни органи. Освен всичко останало, сме длъжни да спазваме и устава, нали?

Предлагам също така НС да гласува съставяне на комисия, която да подготви предстоящото заседание на конгреса. В нея би трябвало да влязат членовете на ИБ, председателите на съвети и комисии на НС и председателите на двете заявени идейни течения в партията - Открит форум и обединението на левите сили. Съобразно устава на БСП първата възможна най-ранна дата за провеждане на заседание на 47-ия Конгрес е 17-ти октомври и предлагам да се обединим около мнението, че той да се проведе на нея при следния дневен ред:

  1. За политиката на БСП - оценка на участието на БСП в управлението на страната (2005-2009). Анализ на обществено-политическата обстановка след избора на 41-во НС и дейността на БСП като парламентарна опозиционна партия - докладва Сергей Станишев.
  2. За организационно-политическо развитие и  обновление на БСП.

И нека сега решим въпроса с доверието, а после, ако Националният съвет желае да изслуша анализа, който съм подготвил можем спокойно да проведем дискусията си. Благодаря ви за вниманието.