Корнелия Нинова: Правителството излъга хората. Ще вдига данъците

От предлаганите от правителството данъчни промени лъсват четири лъжи

„От предлаганите от правителството данъчни промени лъсват четири лъжи. Първата от тях е, че в програмата на правителството е записано, че няма да се вдигат данъците, а в данъчните закони е записано, че ще се вдигат”. Това заяви пред медиите в кулоарите на НС зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Като втора лъжа тя посочи, че в програмата им е записано, че ще оставят повече разполагаеми средства у хората, а в данъчните закони е записано, че ще се вземат 500 млн. лв. допълнително от хората. Тя поясни, че става въпрос за хората на трудови договори, търговците, осъществяващи търговска дейност, облагат се допълнително парите от наем, самоосигуряващите се лица, допълнителното доброволно осигуряване, застраховка живот, продажба и замяна на движимо имущество и едноличните търговци. „Тези хора ще плащат до 2% повече”, заяви депутатът.
Като трета лъжа Нинова посочи приказките, че има 2 млрд. лв. повече приходи в бюджета и няма да се вдигат данъците, а в обяснението за вдигането на данъците се посочва нуждата от пари за общините. „Данъците се повишават когато е празна хазната. Къде са 2 млрд. лв. допълнителни приходи?”, попита тя. Не на последно място като лъжа на управляващите Нинова посочи и санирането. Тя припомни, че при началото на тази програма на хората е обещано да не им се повишават данъците. „Досега санираните сгради за енергийна ефективност не плащаха данък пет, седем или десет години в зависимост от сградата. От 01.01.2016г. всички санирани сгради няма да ползват тази преференции и ще плащат данък сгради”, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата.
Нинова обясни, че предлаганите от управляващите данъчни промени ще породят няколко проблема:  големи регионални различия - големите общини няма да вдигат данъците, а малките, лишени от приходи ще ги вдигат; ще настане хаос в администрирането на тези данъци - фирми и хора ще си местят регистрациите в общини, където не са повишени данъците;  ще се използват като лост за политическо въздействие - правителството ще дава пари на общините, които се управляват от тях и ще намали на тези управлявани от опозиционни партии, на които ще се наложи да вдигат данъците.
„Решенията на тези проблеми са – министърът на финансите веднага да си  изтегли законопроекта и в дневния ред на НС да бъде допуснат законопроектът, освобождаващ хората с най-ниски доходи от данък и повишаваща се скала за хората с по-високи доходи. Ние ще настояваме за това”, категорична бе Нинова.

 

Румен Гечев: Увеличението на данъците няма да е до 2%, а до 20%
Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев заяви пред медиите, че законопроектът не отговаря на изискванията на НС – предлагат се промени в закона за данъчното облагане на физически лица и едноличните търговци, но няма разчети. „Нашите разчети показват, че увеличението с до 2% е измамно, защото става въпрос за увеличение от 20% - тези 2% са 20% от настоящите 10%”, обясни Гечев. По думите му правителството храни лъжливи надежди, че ще събере допълнително 500 млн. лв. „Колко общини ще се решат да повишат максимално данъците с 2% преди изборите или преди следващи такива?”, попита Гечев и обясни, че по разчети на левицата ефектът за бюджетите на общините ще е около 100 млн. лв.
Гечев припомни, че през 2014г. БСП е предложила на кабинета Орешарски вместо дъжд от трохи за общините, да се формира инвестиционен пакет към бюджета от 500 млн. лв. плюс 100 млн. лв. за образование и отбрана, за публично частно партньорство и стимулиране на общините. Той подчерта, че тази практика е намерила подкрепа и в плана „Юнкер” за 2016г. Гечев обясни, че локални данъците върху доходите има само в страни с федерална структура като САЩ. „Против сме да се правят експерименти в България с неясен за правителството резултат, с тежки макро и микро икономически последствия”, категоричен бе проф. Румен Гечев.
Той подчерта, че няма как в бюджета на държавата да са влезли 2 млрд. лв. повече при положение, че се вдигат данъците, теглят се заеми – освен изтеглените вече 16 млрд. лв., сега е обявена емисия от 100 млн. лв.  

 

Чавдар Георгиев:  Типична дясна политика- да се бръкне в джоба на хората
„Това е типична дясна политика, която бърка в джоба на хората и ние за това сме против”. Това заяви народният представите от левицата Чавдар Георгиев. Той подчерта, че не може правителството едно да пише в програмата си, а да прави точно обратното. „Против сме да се стяга потреблението и да се намаляват доходите на гражданите”, заяви Георгиев.