Общински и областни председатели на БСП подкрепят председателя на партията Сергей Станишев

Юли 15, 2009 Новини БСП 0 1348

1

1. Изпълнителното бюро на ОбС на БСП-Перник излезе със становище за категорична подкрепа на председателя на БСП Сергей Станишев.  

По време на заседание на 13-ти юли 2009 г. всички членове на ИБ на организацията заявиха своето доверие към председателя на социалистите. Ръководството на организацията дава висока оценка на работата и стила на управление на  Станишев, особено в условията на икономическа криза  и сложна конфигурация на управление.

От БСП-Перник акцентират върху авторитета, отговорността и компетентността, които Станишев показа по време на вземане на съдбовни за държавата политически решения, което доказва неговото израстване в годините като политик и държавник от европейски мащаб. Според тях България има нужда от такива личности, особено когато БСП е в опозиция.

Пернишките социалисти декларират, че застават категорично зад личността на своя безспорен лидер.

 

2. Общинското ръководство на БСП-Ковачевци изпрати специално писмо до Националния съвет на партията, с което изразява своята категорична подкрепа към председателя на НС на БСП Сергей Станишев. Това е едно от многото писма, които членове и симпатизанти на БСП от страната изпращат до централата на партията. С тях те потвърждават своето доверие към лидера на БСП. Оценяват високо свършеното от левицата през изминалия управленски мандат и подкрепят политиките, които БСП ще продължи да води в защита на националните интереси и интересите на всеки един български гражданин.

 

3. ИБ на ГС на БАС не приема призивите за оставка на председателя на НС на БСП Сергей Станишев. Това е категоричната позиция, която БАС изразява в писмо до Националния съвет на БСП. В писмото се посочва още, че хората, които искат оставки, би трябвало да направят отчет за своята дейност като депутати и партийни ръководители и  да разгледат своята дейност в предизборния процес. Сега е моментът за пълна консолидация на всички политически партии и организации от лявото политическо пространство в името на бъдещето на нашия народ, е позицията на БАС.

От БАС определят като успешен пълния четиригодишен мандат на правителството на Сергей Станишев. Като аргументи се посочват постигнатата финасова и банкова стабилност в страната и разумното икономическо и социално управление. Коалиция за България представи сериозна и задълбочена предизборна управленска програма, която за съжаление не достигна до голяма част от българския народ, е позицията на БАС.

От организацията считат, че изборните резултати трябва да послужат за изготвянето на задълбочен и откровен анализ. На базата на изводите от него трябва да се изготви план за бъдещата дейност и развитие на Коалиция за България, за връщане доверието на българските граждани и за привличането на повече млади хора в подкрепа на политиките на БСП.

 

4. Председателите на седем от Общинските съвети на БСП в Ловешка област и кметовете на Ловеч и Летница се обърнаха с писмо до Националния съвет на БСП. В него те изразяват своята подкрепа за председателя на НС на БСП Сергей Станишев и предлагат своя анализ за БСП като партия и за нейното бъдещо развитие.

„БСП не е партия-проект, създаден да акумулира временните настроения на хората в полза на определени елити. Социалистическата идея е кауза, която е вплетена във времето и в личности с доверие. Тази идея се възражда от общочовешките ценности за свобода, демокрация, равенство, социална справедливост и солидарност и от хората, които носят тези ценности", пише в писмото.

Според ловешките социалисти в трудните за партията моменти е нужен кураж и анализ на случилото се. Необходима е откровена и самокритична  дискусия и реформи в БСП, които да доведат до възстановяване на доверието към партията сред българските граждани. „БСП не е партия, която трябва да се поддава на прибързаните емоции, водещи до нейното разпиляване", пише още в писмото.

Ръководството на БСП от Ловешка област счита, че е необходима равносметка, която да бъде направена на едно ново заседание на 47-мия Конгрес на партията.

 

5. Вутьо Томов Ботев, един от активните членове на БСП се обърна с писмо лично до председателя на НС на БСП Сергей Станишев. В писмото си г-н Ботев изразява подкрепата си към лидера на БСП и предлага своята оценка за изминалия управленски мандат и бъдещето на левицата.

Според Вутьо Ботев след изборите БСП навлиза в един изключително важен период, в който трябва да се направи задълбочен анализ на изборните резултати.  С активното участие на ръководните органи и редови членове трябва да бъдат изведени важните насоки за бъдещата дейност на партията. По думите на г-н Ботев е време за анализ, а не на униние и заклинания. „Зрялост, спокойствие и вярна посока за действие - това ни трябва сега", пише той в писмото си.

Г-н Ботев подчертава, че БСП е член на Социнтерна и е част от семейството на ПЕС, поради което въпросът каква партия е БСП не стои на дневен ред. Според него по- важно е социалистите да  се занимават с реалностите в страната и света, с проблемите на хората и начините те да бъдат разрешени. В писмото се посочва още, че БСП не бива да се превръща в икона, а трябва да се развива.

Според социалиста през последните четири години БСП е реализирала най- успешното управление за целия преходен период. Ето защо резултатите от изборите не бива да се преувеличават и не бива да бъдат определяни като съкрушителни.

 

6. Общинският и Областният съвет на БСП-Кюстендил  излязоха със становища до Националния съвет на партията, в които изразяват подкрепата си за председателя на НС на БСП Сергей Станишев и се обявяват срещу опитите за дискредитиране на лидера и разцеплението на партията. За социалистите от Кюстендил е от особено значение да бъде направен задълбочен анализ на изборните резултати, да бъдат набелязани конкретни мерки за поведението на БСП в опозиция и да продължи организационното укрепване на партията. „Следва критичен анализ да направят всички общински организации на БСП, защото не е нормално при една и съща обществено политическа ситуация в страната в различните областни градове БСП да има толкова значителна разлика в подкрепата", е становището на ръководството на БСП в Кюстендил.

Младежката структура на БСП в града също се обърна към Националния съвет на партията с декларация, в която изразява пълната си подкрепа за председателя на партията Сергей Станишев.

Жените социалистки от Областния съвет на БСП в Кюстендил защитават позицията, че е необходим анализ на изборните резултати. „Изразяваме подкрепата си към председателя на НС на БСП Сергей Станишев и запазване единството на партията", пишат в писмото си социалистките от Кюстендил.

Движението на ветераните в БСП в Кюстендил също изпрати до Националния съвет на партията декларация в подкрепа на председателя и ръководството на партията.

 

7. Председателите на Областния съвет и Общинските съвети на БСП от област Силистра изпратиха до Националния съвет на партията декларация, с която дават пълната си подкрепа за председателя на НС на БСП Сергей Станишев. Социалистите от Силистра смятат, че на партията е нужен задълбочен анализ, а не злорадо охулване. „Нужна е мъдрост, а не революционни речи и искане на самоцелни оставки", е позицията на БСП-Силистра. Социалистите смятат, че е необходимо партията да се концентрира върху политики, които да отворят БСП към хората и да върнат партията на реалното й място в политическия спектър на България. „БСП има нужда от мъдри решения и от поставяне на конкретни  и изпълними цели", пишат в декларацията си социалистите от Силистра.

 

8. Общинският съвет на БСП-Хасково изпрати писмо до лидера на БСП Сергей Станишев. „Категорично потвърждаваме досегашната неизменна подкрепа на работата Ви на поста председател на НС на БСП", пишат социалистите от Хасково. Те са категорични, че партията има нужда от личния принос на Станишев като председател на БСП за успешното развитие на партията. С натрупания опит като министър-председател Станишев трябва да продължи процеса на обновяване на партията, е позицията на БСП-Хасково.

 

9. След като направи своя анализ на изборните резултати, Общинският съвет на БСП-Трън изрази подкрепата си за председателя на НС на БСП Сергей Станишев. Социалистите от Сапарева Баня също изразяват единодушната си подкрепа за лидера на БСП. „Противопоставяме се на разцеплението на БСП на национално ниво, което би последвало след неговата оставка", е категоричната позиция на Общинския съвет на БСП в града.

 

10. В декларация, изпратена до Националния съвет на БСП, Общинският съвет на партията в Невестино изразява подкрепата си за председателя на НС на БСП. „Считаме, че оставката на Сергей Станишев ще доведе до разцепление на БСП", смятат социалистите от Невестино.

Същата е и позицията на Общинския съвет на БСП-Рила. „Предлагаме на тези, които му искат оставката, да си поемат отговорността за резултатите в районите, за които отговарят", пишат в своето становище социалистите от Рила.

Задълбочен анализ на изборните резултати препоръчват от Общинския съвет на БСП в Бобов дол. Според тях е важно да се предприемат конкретни мерки за бъдещите насоки на работата на БСП в опозиция. В писмото си до Националния съвет на БСП социалистите от Бобов дол дават пълната си подкрепа за председателя на партията.

 

В централата на БСП продължават да пристигат писмата на членове и симпатизанти на партията, които искат да дадат своята подкрепа за председателя на НС на БСП Сергей Станишев. Хора от различни краища на страната изпращат своите препоръки за бъдещето на партията и дават оценката си за работата на правителството на Сергей Станишев през изминалия управленски мандат.

„Господин Станишев, искам да Ви изкажа моята признателност и благодарност за вложения труд, енергия, знания - за успешно изпълнен 4-годишен мандат на правителството. Възхищавам се на Вашата балансирана дейност, в много трудната коалиция". Това пише Славка Чолакова от Варна в писмото си до председателя на НС на БСП Сергей Станишев. По думите й правителството е изпълнило успешно своя мандат в условията на световна финансова и икономическа криза. Госпожа Чолакова изразява своята подкрепа за лидера на БСП и отбелязва огромните труд, компетентност и енергия, които Станишев е вложил в полза на българските граждани и страната. Варненската социалистка е категорична, че в партията нямат място отрицанието и дискредитирането на достойни българи.  „Защо да се приема вина, каквато няма! Защо да се върви по пътя на отрицанието!", пише в писмото си госпожа Чолакова.

Друг член на БСП се обръща с призив партията да остане стабилна. „Мъдростта на нашите ръководители именно сега ще изпъкне", пише ни Ангел Костов от Враца. По думите му оставането на Коалиция за България в опозиция не е повод за смут в партията. Ако днес правим крачка назад, то е за да се засилим и утре да направим две крачки напред повече, уверен е врачанският социалист.

 

Националният съвет на БСП продължава да получава декларации от Областните и Общинските съвети на партията в подкрепа на председателя на НС на БСП Сергей Станишев.

До момента са получени позициите на ръководствата на  БСП в Бобов дол, Невестино, Перник, Рила, Сапарева баня, Хасково, Ковачевци, Трън, Радомир, Ветово, Копривщица, Бяла, Силистра, Главиница, Алфатар, Дулово, Кайнарджа, Тутракан, Ситово, Ловеч, Угърчин, Луковит, Априлци, Враца, Кюстендил, Костинброд, Шумен.

Районните съвети на БСП-София в Красна поляна, Люлин, Надежда и Връбница също са заявили категоричната си подкрепа за лидера на партията. Декларации са изпратили и жените социалистки от Хасково, Велико Търново и Кюстендил, младежите от БСП-Кюстендил, Движението на ветераните в БСП от Кюстендил и ръководствата на БАС в София и Кюстендил.

В централата на партията се получават и писма от членове и симпатизанти на БСП, в които те изразяват своята благодарност към лидера на БСП за работата, свършена от правителството по време на управленския мандат. Хора от различни краища на страната изпращат своите препоръки за бъдещето на партията и изразяват позиция за важната роля на Сергей Станишев за развитието и обновяването на БСП. 

 

11. Младежите от БСП-Връбница изпратиха декларация до Националния съвет на БСП, с която се разграничават от всички действия свързани със смяна на председателя на партията. „Такива действия са проява на политически канибализъм, а инициаторите им са представители на едно анахронично мислене", е позицията на младите социалисти. Те заявяват категоричната си подкрепа за председателя на БСП Сергей Станишев като носител на промяната, позитивизма и младежкото начало в партията.

Срещу исканията за оставка се обявяват и младежите от РС на БСП-Банкя. Председателят на партията подкрепят и жените-социалистки от Сливен, Иваново и Варна. „Управлението на Сергей Станишев е успешно, както в политически, така и в личностен план. През този период той успя да израстне като политик и държавник", заявяват социалистките от Сливен.

Декларации в подкрепа на лидера на БСП изпратиха и Общинските съвети на БСП в Благоевград, Сливо поле, Карнобат, Иваново и Айтос. „Днес не са ни нужни оставки, а трезв разум. На БСП е необходима консолидация, а не разцепление", категорични са социалистите от Благоевград.

В Националния съвет продължават да пристигат писма от членове и симпатизанти на БСП, които изразяват личната си съпричастност към случващото се в партията. Поредното писмо е от Първа и Стефан Стоилови от София. „През тези четири години, Сергей Станишев се оказа на висотата на партиен и държавен ръководител. Много беше стореното от него в социалната, икономическата и други сфери на обществения живот, за нас и за милионите български граждани в страната", е позицията на столичните социалисти.

Областният съвет на БСП-Пазарджик излезе със становище, в което остро осъжда опитите да бъде дестабилизирана и хвърлена в хаос БСП. „В този момент имаме нужда от трезва и реална оценка на това, което свършихме по време на управленския мандат", е позицията на социалистите от Пазарджик. Те изразяват подкрепата си за председателя на БСП Сергей Станишев и дават висока оценка за работата му като министър-председател. „Авторитетът, компетентността и отговорността, които притежава Сергей Станишев, са истински капитал за партията, който не трябва да бъде разпиляван заради котерийни и личностни битки в БСП", се казва още в становището.

Подкрепата си за лидера на БСП дадоха и Общинските съвети на БСП в Девня, Брацигово, Велинград, Белово, Батак, както и основни партийни организации от Шумен и Русе.