Кристиан Вигенин към Бъчварова: Всичко, което е излязло от Вашия кабинет е в бъдеще време

Числеността на администрацията в централните ведомства се е увеличила

„Числеността на администрацията в централните ведомства се е увеличила. Всичко, което е излязло от Вашия кабинет е в бъдеще време - планове, анализи, стратегии, намерения, а вече мина една година от създаването на правителството“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин по време на парламентарния контрол към вицепремиера Румяна Бъчварова.  „Надявам се мандатът Ви да не приключи преди да се има резултати и да оставите видима следа“, допълни той. Депутатът коментира, че качествената администрация изисква обективна оценка и заплащане, което да задържа младите кадри, да осигурява приемственост и да неутрализира корупционни изкушения, както и преобръщане на мисленето. „Разбирам, че това е тежък процес и изисква усилия. Администрацията е длъжна на гражданите, а не обратното“, подчерта Вигенин. По неговите думи в последните 15 години т.нар. „електронно правителство“ се е превърнало в бездънна яма, в която са потънали стотици милиони левове. „Разбираме, че има нови идеи да се създаде държавна агенция, която да следи тези въпроси. Опасявам се, че заявените намерения да се спестяват по 1 млрд.лв годишно от създаването на такава агенция и нейната дейност, ще останат далеч в бъдещето“, каза още Вигенин.

Народният представител е на мнение, че съкращенията с цел икономии не правят администрацията по-ефективна. „Често стремежът за по-евтина администрация, на база намаляване на бройките, може да излезе скъпо на държавата“, обясни той. Според него следващи съкращения в някои министерства ще направят невъзможно тези администрации да съществуват, като едно от тях е Министерство на външните работи.

Вигенин припомни обявените управленски приоритети в началото на тази година. „Обещахте пълен одит на административните услуги и регистри, оптимизиране и ревизиране на процесите, за да може администрациите да улеснят гражданите, като комуникират по-добре по между си. Като акцент в административна реформа обещахте да се извършва оценка на въздействието на законодателството в партньорство с НС, с цел намаляване на свръхрегулацията и честите промени на законите“, поясни Вигенин. Той припомни и обещанието да се търси по-широко включване на гражданските организации и бизнес при формирането на политики и вземането на управленски решения, както и по-добро структуриране на обществените консултации и участието на повече заинтересовани страни в процеса на вземане на решения. „Разработихте пътна карта за изпълнение на стратегията за развитие на държавната администрация 2015-2020 година, въз основа на приетата от правителството на Орешарски стратегия 2014-2020г. Заявихте, че е подготвена за публично обсъждане пътна карта за електронно управление 2015-2020, въпреки че правителството на Орешарски прие такава още през 2014г.“, категоричен е народният представител. По думите му от първите дни на това правителство се е заговорило за необходимостта за съкращения в държавната администрация, което по принцип е било заложено и в Държавния бюджет за 2015г., но не се е реализирано. Той посочи справка към 1.07.2015 година, която показва, че повече министерства или са запазили числеността, или са я увеличили, а в някои случаи значително.