​БСП е категорично против затварянето на училищата за деца със специални образователни потребности

Настояваме да бъдат запазени помощните училища

БСП е категорично против затварянето на училищата за деца със специални образователни потребности. Тази позиция заявиха в пленарна залата депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Настояваме да бъдат запазени помощните училища. Има деца с различни увреждания, които не могат изцяло да бъдат преодолени и няма как да това да стане в рамките на общия образователен процес”, категоричен бе Стоилов. По думите му опитите за въвеждане на децата с увреждания в общообразователните училища ще доведе до отслабване на вниманието и грижата към тях и ще затормози обучението на останалите деца. „Нивото на обучение е различно, тези промени ще са в ущърб и педагозите и самото образование на децата”, заяви Стоилов. По думите му трябва да се организират и терапевтични комплекси, които да им помагат за приобщаването, обучението и да спомагат интелектуалното и професионалното им ориентиране и социално включване.

Той заяви, че други предложения са  да има училища към местата за лишаване от свобода, където има непълнолетни деца и училища „Втори шанс”. За училищата „Втори шанс" той обясни, че в години, когато ранното отпадане на ученици се увеличава и има деца, близки до пълнолетието, които са прекъснали за продължителен период своето образование, трябва да им се даде възможност да продължат своето образование.

Мариана Бояджиева: Помощните училища трябва да се запазят и модернизират, а не да се затварят

„Училищата за деца със специални образователни потребности трябва да се запазят и модернизират, а не да се затварят”, категорична бе Мариана Бояджиева, депутат от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Тя обясни, че в предложенията на левицата се предвижда възможността децата със специални образователни потребности да учат при необходимите за тях условия чрез запазване и модернизиране на досегашните помощни училища. „Практиката показва, че има деца, при които интегрирането изисква години на подготовка. Трябва да дадем възможност на родителите да могат да изберат дали децата им според степента на увреждане да се обучават в общообразователно училище или в помощно”, заяви Бояджиева.

Депутатът обясни, че се е срещнала с родители и педагози, грижещи се за деца със специални нужди в различни региони от страната - Добрич, Велико Търново, Пловдив, Благоевград. Бояджиева цитира писма, изпратени до нея от преподаватели в помощни училища, изказващи категорично мнение, че преместването на децата със специални нужди в общообразователни училища няма да е нито в тяхна полза, нито в полза на останалите деца.

Кристиан Вигенин: Предлаганите промени ще увеличат разделението в българското общество

„Промените които предлагате ще увеличат разделението в българското общество”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин.  Той апелира към управляващите да проявят малко подкрепа към децата, които са се родили или във времето са придобили необходимостта да получават специфична грижа, както и към техните родители. По думите му  част от тези деца имат нужда от специални грижи и педагогическа подкрепа; равнището на толерантност в българското общество не е на нужното равнище, за да се чувстват спокойно тези деца; ще възникнат множество логистични проблеми. „Всичко това ще доведе до отпадането на тези деца от образователната система. За едно общество се съди по това как се отнася към своите най-уязвими членове. Не наказвайте тези деца и техните родители”, заключи Вигенин.

Валери Жаблянов: Всяко общество дължи хуманно отношение на своите членове

„Всяко общество дължи хуманно отношение на своите членове, които са пострадали и ощетени от природата”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той обясни, че схващането, че всички хора са равни, е валидно тогава, когато природата не ги е ощетила при тяхното раждане. Жаблянов коментира, че много държави като Италия са затворили тези свои училища преди години и сега се мъчат да ги възстановят.

Депутатът от левицата Стоян Мирчев отправи от трибуната предложение министър Танев да изкаже своето мнение за тези промени, но то не беше прието.