Асен Гагаузов: Не сме готови за мажоритарен вот

Първата си пресконференция след изборите даде днес народният представител от Коалиция за България Асен Гагаузов

Първата си пресконференция след изборите даде днес народният представител от Коалиция за България Асен Гагаузов. „Резултатите ни изненадаха, каза той. Лично аз бях убеден, че в Сливен ще има мажоритарен избор, но той не се състоя нито в нашия град,нито в останалите градове. Като мажоритарен кандидат имам 3 хиляди гласа повече от гласовете за пропорционалната листа. Това са хората, гласували мажоритарно. В тази кампания свършихме доста повече работа, отколкото по време на която и да е преди. Изборният закон трябваше да бъде приет доста по-рано. Не сме готови още за мажоритарен вот. Поздравявам победителите и им пожелавам успех. Надявам се да направят повече, отколкото направихме ние през изминалите 4 години".
Според Асен Гагаузов лошото отношение към БСП и Коалиция за България е незаслужено, тъй като е налице свършеното през изтичащия мандат. Той припомни, че условията за бизнес у нас значително са се подобрили.
На въпроса какво ще се случи в БСП след изборите, Асен Гагаузов отговори така: „Минали сме през сериозни изпитания като партия. Ще има промени и на централно, и на областно, и на общинско ниво. Председателят на партията ще поиска вот на доверие и ще го получи, защото се доказа като лидер. БСП ще върви към обновление. Грешката ни бе, че не показахме навреме на хората какво сме направили. Избирателната активност не беше по-голяма, отколкото беше на предишните парламентарни избори. Не мога да кажа, че е имало манипулация на вота. Беше ясно, че ще има наказателен вот спрямо правителството. Хората искаха промяна."
Запитан какво е отношението на БСП към ДПС, Асен Гагаузов сподели, че заиграването с етническия вот е било доста грубо от страна на някои партии. „Ние бяхме в коалиция с ДПС 4 години. Нямахме друг избор. Действахме с коалиционните си партньори според възможностите си, за да има стабилно правителство. Ние нямахме желание да правим анти-ДПС кампания."
Народният представител коментира и намерението на ГЕРБ да започне работа по магистрала „Тракия" до 15 дни. Според Гагаузов, строителството на магистралата може да започне реално след 3 месеца, тъй като има срокове по различните процедури, които трябва да бъдат спазени. Гагаузов разкритикува и изявлението на Божидар Димитров, че през мандата си правителството не е построило и 2 км магистрала. „Това правителство построи повече от 100 км магистрали, това са отделни участъци по магистралите „Струма", „Марица" и „Хемус". Причините за забавянето на строежа на магистрала „Тракия" бяха обективни и субективни."
Според Асен Гагаузов бъдещото правителство трябва да е успешно и стабилно, защото се задават сериозни проблеми, свързани с икономическата криза. Без да се ангажира с точна прогноза за състава на кабинета, Гагаузов предположи, че ще има коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, а с РЗС ще има договорка за участие в парламентарни комисии. „Ще има нужда от свиване на разходите, но без коригиране на бюджета," каза още народният представител.
Асен Гагаузов заяви, че като народен представител от групата на Коалиция за България ще се старае да бъде конструктивна опозиция. „Не се чувствам застрашен от бъдещи проверки в МРРБ. Винаги съм защитавал държавните интереси. По всички програми и проекти има отчети, правили сме десетки проверки от независими одитни органи".