Меглена Плугчиева провери състоянието на библиотеката в Русе

Юли 02, 2009 Новини Избори 0 1781

Водачът на русенската листа на "Коалиция за България" Меглена Плугчиева и кандидат-депутатът Силвия Алексиева се срещнаха с работниците от синдиката на КНСБ в градската библиотека в Русе

Водачът на русенската листа на "Коалиция за България" Меглена Плугчиева и кандидат-депутатът Силвия Алексиева се срещнаха с работниците от синдиката на КНСБ в градската библиотека в Русе. Те бяха запознати с положението, в което са принудени да се трудят служителите, заради лошото състояние на сградата. Синдикалистите се оплакаха от течове и падащи мазилки. Те обясниха, че библиотеката притежава ценни и старопечатни екземпляри книги, които са около 1/3 от всички в страната. Служителите се интересуваха от проекта за ремонт на сградата.

         Зам.-кметът на Русе Александър Неделчев заяви, че библиотеката е станала общинска собственост от миналата година. Вече има спечелен проект за ремонта по оперативна програма "Регионално развитие" по мярка "Социална инфраструктура". Стойността на проекта е 6 млн. лв., в които влизат още ремонтите на художествената галерия и Пантеона в Русе. Процедурата е на етап проектиране на ремонта. Предстои техническо допроектиране, каза Неделчев. Той допълни, че в скоро време ще бъде избран и технически надзор.

           Меглена Плугчиева предложи да бъдат излъчени хора от колектива, които да влязат в работна група с общината и бъдещото ръководство на библиотеката. В момента общината е обявила конкурс за избор на ново ръководство. Всичко трябва да се съгласува с вас и да има времеви график за бързото осъществяване на проекта, заяви Плугчиева. Според нея служителите трябва да следят ремонта и да предлагат какви строително-ремонтни дейности са възможни, за да не бъдат засегнати ценните екземпляри книги. Тя предложи още да се търсят и други варианти за финансиране по международни програми, донори или чрез публично-частно партньорство.