Манол Генов остро критикува закона на Кунева, Търновалийски атакува здравния и образователния закон

Сеп 07, 2015 Новини БСП 0 881

Антикорупционният закон на вицепремиера Кунева удари първо нея

„Антикорупционният закон на вицепремиера Кунева удари първо нея”, коментира на пресконференция в Пловдив народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. Той остро разкритикува последвалата реакция на провалилата се вносителка, която заподозря определени партии в бламирането на законопроекта. „Още по-некоректно от нейна страна е да прави мобилизация на собствената си партия, която по стахановски ударно да набира подкрепа за проекта тепърва”, каза Генов. Той препоръча на Кунева да си признае, че нейният законопроект е „недоносче”, защото такава е и обществената оценка.  Според него няма адекватен политик или общественик, който да не проумява, че е нужен нов закон и ясни механизми за борба с корупцията. „Специално законът на г-жа Кунева обаче не беше припознат от нито един авторитет в законодателната или съдебната система, може би защото тя самата не е респектираща фигура, способна да води антикорупционна борба”, уточни Генов. Той препоръча на вицепремиера да изостави назидателния тон и да се подготви за поправката през декември, когато отново ще може да внесе законопроекта. „Дотогава и да поработи върху направените бележки, за да има с какво да спечели респект и подкрепа”, посъветва я още той.

Манол Генов смята, че обществото не е получило отговори на важни въпроси като: как ще се номинират и тестват лицата в ръководството на новата структура, как с предлаганите назначения и възможности за освобождаване на това ръководство ще се гарантира независимост на спецзвеното, по каква юридическа презумция законът се фокусира само върху настоящи публични личности и хвърля светкавична амнистия върху довчерашните такива, не се ли страхува, че анонимните сигнали ще задръстят спецбюрото и един ден държавата ни да се събуди в неспирен Хелоуин карнавал? „Да си научи урока и да заповяда през декември, защото сега на теста по обществено доверие се провали”, завърши Манол Генов.

Колегата му в НС от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски отбеляза, че реформаторският провал е и в останалите направления – здравеопазване и образование. „И в новия политически сезон сме свидетели на козметични промени, които обаче задълбочават проблемите, вместо да ги решават”, възмути се пловдивският депутат. Причините според него са в липсата на задълбочен анализ и оценка на въздействие, в отсъствието на прозрачност и диалог с обществото, а и в самата управляваща коалиция. „След като разделиха пациентите и заболяванията им на социално значими и социално незначими, разделиха децата на бедни и богати”, изтъкна Търновалийски, визирайки двата закона -  за лечебните заведения и за образованието.