Мариана Бояджиева: Управляващите задълбочават неравенството между учениците, учителите, училищата и общините

Стоян Мирчев: Образованието е застрашено, приема се „закон на жълтите павета”

 

Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Мариана Бояджиева и Стоян Мирчев коментираха пред журналисти в парламента приетото с гласовете на ГЕРБ и РБ решение да се отделят милиони от оскъдните пари за средно образование и да се финансират и частните училища. Според Бояджиева с това решение на управляващите задълбочават неравенството между учениците, учителите, училищата и общините. „В момент, когато социалното неравенство в България се задсилва, ние сме изправени в ситуация, в която се отнемат средства от и без това недофинансираните държавни и общински училища и се предоставят на осигурените частни училища, които са основно в големите градове в страната”, продължи депутатът от левицата. Тя определи това като антисоциална мярка, която нарушава приципа публичните средства на данъкоплатците да се предоставят за дейности на публичните институции. По думите на Бояджиева държавните и общински училища, които са под постоянен контрол за своята работа, ще могат да се ползват само от държавните средства, но няма да имат право на допълнителни средства, за да събират такси, а частните училища ще имат двойно субсидиране – и от държава, и от таксите. „Тревожно е това, че ще има сериозно неравенство между отделните общини, защото частните училища, частните образователни институции са основно в София и големите областни градове и пренасочването на средства от държавния бюджет ще става за сметка на по-малките училища и населени места в страната”, обясни народният представител.

Бояджиева подчерта, че  БСП не е против частните училища и посочи, че те и досега получават подкрепа от държавата чрез безплатните учебници, а също така имат достъп и до проектното финансиране. „Смятаме, че държавно финансиране за частните училища в България може да има тогава, когато на първо място се увеличат средствата въобще за българското образование”, категорична бе тя. Депутатът даде пример с текст от Конституцията, в който се казва, че основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. „С решението държавата да субсидира и частните образователни институции се сложи знак за равенство между частното и държавното образование. Приета беше държавна помощ за търговски дружества, при това без регистрационен режим”, поясни депутатът.

Бояджиева припомни, че по предложение на БСП е била обсъждана единната държавна образователна политика. В текстовете на закона обаче е било прието, че тя ще се отнася само до правото на образование и няма да се отнася до учебното съдържание, до единните образователни стандарти. „В текста на закона беше записана възможност и тя видимо ще бъде реализирана за автономия на образователните политики - отделните учебни заведения ще могат да разработват свои учебни планове, свои учебни програми, което при всички положения ще създаде затруднения на учениците, които преминават от едно училище в друго”, каза още депутатът от левицата. „По този начин отново се поставя неравенство между учениците, между училищата, а в края на краищата, когато завършват училища всички деца трябва да имат еднаква подготвеност, за да могат да кандидатстват във висшите учебни заведения.

 

Стоян Мирчев: Образованието е застрашено, приема се „закон на жълтите павета”

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРОЯ Стоян Мирчев разкритикува управляващите за това, че дебатът в зала протича в пълното мълчание на вносителите от ГЕРБ. По думите му те не взимат отношение почти по нито един от членовете, които се гледат, особено по-най важните  като автономията, както и финансирането на частните училища. „Има един момент в текста, който урежда финансирането на частни училища, който задължава училищата, които ще се ползват от държавно финансиране, 20% от приема да бъде безплатен. Попитах вносителите дали тези 20% няма да бъдат точно техните деца, тъй като в закона по никакъв начин не се регулира този процес - по какъв критерий ще бъдат избирани”, продължи социалистът. Мирчев каза още, че в България има над 400 училища, които са с под 200 ученика и те страдат от хронично недофинансиране. „В момента ще вземем пари точно от тези училища. Този закон, този член е насочен за един много малък кръг училища, аз лично го намирам като „закон на жълтите павета” – всеки квартал, извън жълтите павета, извън София, всяка малка община ще бъдат засегнати от този закон отрицателно”, обясни ефектите от закона депутатът. По думите му това е първият пирон, забит в тялото на образованието. „Образованието е наистина застрашено, а то касае всеки един българин, защото децата, които се образоват днес в училище, ще определят съдбата на държавата ни утре”, завърши Мирчев.