Найденов: Борисов лично да поеме координацията на всички въпроси, свързани с бежанците

Време е за конкретни действия, не за снишаване

„Силно сме обезпокоени от липсата на ясна и изпреварваща събитията правителствена позиция”. Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на групата Ангел Найденов. Той обясни, че това е основание парламентарната група на левицата да настоява за няколко конкретни мерки. Като първа такава бившият военен министър посочи премиерът лично да поеме координацията на всички въпроси, свързани с бежанците във вътрешно и външнополитически план. „Настояваме и правителството да представи ясно становище по всички въпроси – предмет на обсъждане на различния нива и в различни държави - Дъблинското споразумение, задължителните квоти, възстановяването на граничния контрол, приемането и интегрирането на икономически емигранти и бежанци”, каза още той. Левицата настоява и за предприемане на много по-решителни мерки за противодействие и пресичане на нелегалния трафик на хора през страната. Найденов припомни, че повече от седмица БСП настоява президентът да свика КСНС и като израз на необходимостта от единна българска позиция. „Изправени сме на прага на криза и на исторически решения и снишаването не е позиция, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Найденов подчерта, че случаят с бежанците засяга както човешката драма на стотици хиляди бежанци, така и изпитанието за европейските страни, предизвикано от влизането на тяхна територия на хиляди хора, допълнително натоварващи социалните системи и носещи всички рискове за сигурността. Той обясни, че както България, така и много други европейски страни се изправят пред сериозни проблеми със справянето с бежанската вълна, но това не е нито успокоение, нито извинение. „Днес България изглежда много по-подготвена и с капацитет да се справя с предизвикателството на бежанския наплив. Това обаче в много малка степен се дължи на днешното управление. Правителството действа ситуативно и не предлага системност и позиция, отчитаща случващото се в Европа”, заяви Найденов.  Той подчерта, че границите ни са под натиск, при нас действат мрежи и канали за преминаване и ни грози връщането на няколко хиляди бежанци, получили първа регистрация у нас.

„Какво днес ни предлагат държавните институции? Нищо или почти нищо, ако все пак включим рутинните действия", заяви Найденов. Tой изтъкна, че президентът мълчи, ръководството на НС не реагира на предложенията на БСП за извънредно заседание през месец август, а правителството е затънало в предизборни мероприятия. "Ресорният вицепремиер отделя повече внимание на вътрешнокоалиционните си взаимоотношения, отколкото на преките си служебни задължения да инициира и дефинира позиции по общите за Европа проблеми", заключи Ангел Найденов.

Пълният текст на деккларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

През последните дни ставаме свидетели на развитието на едно от най-сериозните изпитания и предизвикателства за България и за Европа като цяло – бежанците от Близкия и Средния изток и от Северна Африка.

Ситуация, която има две страни:

а) човешката драма на стотици хиляди, напускащи родните си места и поемащи риска на придвижването по протежение на стотици километри;

б) изпитанието за европейските страни, предизвикано от влизането на тяхна територия на хиляди хора,допълнително натоварващи социалните системи и носещи всички рискове за сигурността, дефинирани в различни конвенции и стратегии.

Ситуацията в редица европейски държави много наподобява на тази в България от първата половина на 2013 г.:

– неподготвеност и отсъствие на адекватна реакция;

- липса на екипи за посрещане и обработване на бежанците;

- тромави процедури за регистрация и проверка на документи;

- липса на подготвени места, предоставящи убежище;

- некоординираност между различните европейски служби и институции;

- отсъствие на единна и цялостна стратегия на европейските държави независимо дали става дума за страни-членки или не на Европейския съюз.

Това, което днес се случва, е само предвестник на онова, което ни очаква през следващите месеци и години. Нека да бъдем наясно – решенията, каквито и да са те,  са решения днес, но повече от това – решения за бъдещето. На изпитание са поставени основополагащи европейски принципи, гранични режими и европейски споразумения, доскоро приемани като непоклатими.

Разбира се, и в днешния проблем за бежанците трябва да очертаем двете тенденции, които са продукт на различни по своя характер причини. Първо, икономическа миграция и масово преселение на хора, търсещи просто повече шансове и по-добър живот. И второ, отчаяното бягство на хора, спасяващи своя живот и стремящи се към своето оцеляване, прогонени от варварските действия на фанатици и паравоенни формирования. Тези тенденции, в основата на които стоят различни причини, изискват и различни решения. Ако в единия случай икономическите и образователните програми, инвестициите и програмите за заетост може да са някакво решение, то в другия случай е необходим друг, радикално различен подход, преодоляващ последиците от разрушената държавност.

Трябва да признаем, днес България изглежда много по-подготвена и с капацитет да се справя с предизвикателството на бежанския наплив. Това обаче в много малка степен се дължи на днешното управление. Не отричам усилията, но днес правителството в много по-голяма степен консумира резултати, заложени преди, отколкото да очертава перспектива и единен подход. Правителството действа ситуативно и не предлага системност и позиция, отчитаща случващото се в Европа.

Това, че днес не сме обект на такъв наплив и натиск, какъвто наблюдаваме в съседни нам държави, не е нито за успокоение, нито за извинение. До какво решение ще стигнат „големите“, е изключително важно, но ние не можем да бъдем пасивни наблюдатели, нямаме право. Проблемът е при нас и ние трябва да бъдем част от решението. Границите ни са под натиск и при нас действат мрежи и канали за преминаване. Стотици чужденци се озовават без документи в центъра на столицата, българи се оказват замесени в престъпен международен трафик на хора, при това с десетки загинали, в трафик, нанасящ тежък удар върху репутацията на страната ни.

Грози ни връщането на няколко хиляди бежанци, получили първа регистрация у нас, социалните системи са допълнително натоварени, а мога да си представя реакцията на хората в населените места, където биха били отворени нови центрове за настаняване на бежанци.

Какво днес ни предлагат държавните институции? Нищо или почти нищо, ако все пак включим рутинните действия. Президентът мълчи. Ръководството на Народното събрание не реагира на предложенията на БСП за извънредно заседание през месец август. Правителството е затънало в предизборни мероприятия. Ресорният вицепремиер Меглена Кунева отделя повече внимание на вътрешнокоалиционните си взаимоотношения в Реформаторския блок, отколкото на преките си служебни задължения да инициира и дефинира позиции по общите за Европа проблеми.

Силно сме обезпокоени от липсата на ясна и изпреварваща събитията правителствена позиция. Затова Парламентарната група „БСП лява България“ отново настоява:

- премиерът лично да поеме координацията на всички въпроси, свързани с бежанците във вътрешно- и външнополитически план;

- правителството да представи ясно становище по всички въпроси – предмет на обсъждане на различния нива и в различни държави: Дъблинското споразумение, задължителните квоти, възстановяването на граничния контрол, приемането и интегрирането на икономически емигранти и бежанци;

- да се предприемат много по-решителни мерки за противодействие и пресичане на нелегалния трафик на хора през страната;

- президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност и като израз на необходимостта от единна българска позиция.

Изправени сме на прага на криза и на исторически решения и снишаването не е позиция.