Михаил Миков: Антикорупционният закон на Кунева е рекетьорски инструмент на правителството

В демократичната държава върховенството на закона се налага с неговото универсално прилагане, а не с плашенето

„Така нареченият антикорупционнен закон на Кунева няма сериозни аргументи. Не беше предложен след сериозен анализ защо до сега функциониращата система, създадена със същия патос структура за конфликт на интереси, стигна до един скандал, свързан с една персона с едно тефтерче”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. Според него той не разполага с анализ какво до сега от дейността на Сметната палата дава основание механично да се вземат функциите по регистъра и да се сложат в този закон. „Няма грам аргументи какво от прословутата структура БОРКОР, в която се изсипаха много български и европейски пари, не сработи, а механично вземаме онази функция от там и я слагаме тук”, коментира Миков. Той предположи, че може би има един отговор – където има страх, има върховенство на закона. „В демократичната държава върховенството на закона се налага с неговото универсално прилагане, а не с плашенето. Това е рекет”, категоричен е председателят на БСП. По неговите думи механизмите за него се създават именно чрез едноличния характер на този орган, назначаван еднолично от една политическа фракция или няколко, които имат изпълнителната власт. „Не случайно се бяга от представителство на опозицията в този орган. Той трябва да бъде политически рекетьорски инструмент на мнозинството и на правителството”, подчерта лидерът на социалистите и попита: „Смятате ли, че това ще помогне за борбата с корупцията? Смятате ли, че това няма да бъде поредното мъртво родено изобретение в опит да представим пред нашите европейски партньори, че желаем да се справим с корупцията?”

 „Не мога да приема, че това бюро ще има разследващи функции”, заяви Миков и призова вицепремиерът да се разграничи ясно от тази позиция. „Ако ще има такива функции, то трябва да се впише в цялата конструкция на съдебната власт в България и в наказателния процес”, уточни той. По неговите думи най-силният закон, който трябва да даде превенция е Наказателният кодекс. „Страна, в която върховенството на закона не е на почит, всякакви закони, които се приемат, с иначе доста емоционални понякога обоснования, нямат значение, защото те не се прилагат”, подчерта председателят на БСП.

Миков е категоричен, че БСП няма да подкрепи антикорупционния закон, защото „трудно се издържат речите на апологети на Костов, за който президентът казваше: Иване, кажи си”. „Малко ми е странно как ГЕРБ правят основен говорител по темата човек, който е свързан с онзи период, в който се наливаха основите на корупционната практика”, допълни той.

Според председателя на БСП този закон е ясно признание за неспособност не само за прилагане на законите за борба с корупцията, но за неспособност за намиране на път за усъвършенстване на законодателството в този сектор.