Емил Райнов: БСП е категорично против министърът да решава вместо хората къде да се лекуват

Сеп 03, 2015 Новини БСП в медиите 0 1280

Вие си плащате здравните вноски и вие трябва да изберете в коя болница да отидете по ваша преценка или по препоръка. В един момент се оказва, че министърът на здравеопазването със своя наредба определя коя да е тази болница

„Ние от БСП сме категорично против министърът да решава вместо хората къде да се лекуват”. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на здравната комисия в НС Емил Райнов. Той обясни, че днес предстои да се гласува параграфът, който определя, че на места, където има няколко болници, министърът със своя наредба определя с кои от тях касата да сключи договори. По думите му  именно в това е разковничето на законопроекта и основната идея на вносителя на промените в него.  „Вие си плащате здравните вноски и вие трябва да изберете в коя болница да отидете по ваша преценка или по препоръка. В един момент се оказва, че министърът на здравеопазването със своя наредба определя коя да е тази болница", обясни Райнов. Според него министърът се опитва да се върне към отдавна забравени методи на командно-административен подход и той да определя къде да се лекуват хората, а не самите те, които са си плащали вноските.

Като пример за резултатите от политиката на здравния министър, Райнов даде  обединението на болниците в карето на Александровска болница и подчерта, че освен, че нови хора получават заплати , нищо от това, което е било давано като мотиви за промяната, не се е случило.

 Зам.-председателят на здравната комисия заяви, че и по сега действащото зкаонодателство Министерство на здравеопазването и здравната каса могат да упражняват контрол в сферата. „Уплашени от липсата на контрол се впускаме да пишем поредния законопроект и поредната наредба, а нищо не гарантира спазването им”, заяви той. Райнов подчерта, че ако предлаганият закон влезе в сила, следващата година болниците, които не предлагат комплексно обслужване , няма да сключат договори със здравната каса.

„От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не подкрепихме предложените промени в закона за здравното осигуряване и въвеждането на два осигурителни пакета, защото никой не даде информация какво точно ще влиза в тези пакети”, каза още Райнов.  По думите му с тези промени се нарушават конституционните права на гражданите. Той припомни, че поради тази причина депутати от левицата и от други парламентарни групи са сезирали Конституционния съд за разделянето на здравеопазването на пакети.