Приеха единодушно предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за мерки срещу демографската криза

Всички присъстващи парламентарни групи в НС приеха единодушно предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, с което се възлага на МС до 30 ноември да внесе в парламента конкретни мерки в рамките на бюджетната процедура за преодоляване на демографската криза

Всички присъстващи парламентарни групи в НС приеха единодушно предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, с което се възлага на МС до 30 ноември да внесе в парламента конкретни мерки в рамките на бюджетната процедура за преодоляване на демографската криза. „Прави странно впечатление отсъствието на цяла парламентарна група, която очевидно не се интересува от тежките проблеми пред България -Реформаторския блок”, отбеляза лидерът на социалистите Михаил Миков.
 
 Според Миков резултатите, до които стигнахме, са последици от това, че държавата за 25 години се е оттеглила от различни сектори и политиката на по-малко държава води страната ни в челните класации по смъртност и по ниска продължителност на живота. „Политиците говорят, а държавата все повече се отдръпва. Отдръпва се в областта на здравеопазването, в областта на образованието. Социалният бюджет продължава да бъде остатъчна величина в страна, която поради системно и продължително налагана дясна политика, отстъпва от водещите си позиции в сфери като образование, здравеопазване, култура”, продължи лидерът на БСП. По думите му всичко това се случва, защото гордостта от ниските данъци и ниските доходи убива перспективата за развитие пред квалифицираните младежи на България, защото отвореният ЕС им дава много повече възможности за доходи и за нормален живот. „Този процес ще продължи и никой чужд инвеститор няма да идва в България заради ниските заплати, ниските разходи и ниските данъци, когато няма качествена работна ръка”, категоричен бе Миков. По думите му, докато бюджетът на страната продължава да бъде в зоната на 39 – 40% преразпределяне на БВП, нищо няма да стане.
 
 
Демографският въпрос се превръща в опасност за българската демокрация
 
Михаил Миков заяви, че за 25 години в България не е била реализирана социална държава и днес демографският въпрос се превръща в опасност за българската демокрация. „Тия номера с технологиите, с начина на гласуване, няма да решат големия проблем – за участието на българите в бъдещето на тяхната държава”, каза още председателят на БСП. Той се обърна към социалния министър: „Тази дискусия,  трябва да се пренесе и при Вас, защото сега се обсъжда бюджетът за следващата година, сега се залагат параметрите, а не наесен да има оправдания от типа „няма пари”. Не може да не търсим средства за бъдещето на страната, кризата е видима и констатирана от всички”. Миков посочи, по думите му, скромния принос на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – намаляване на данъците чрез прогресивно облагане на българските граждани със заплати до 1500 лв. и диференцираната ставка по отношение на бебешките стоки. „Без тези малки знаци, хората ще продължават да смятат, че държавата е далечна и ще продължат да гледат към терминал 2”, категоричен бе Михаил Миков.