Миков към Плевнелиев: Нямате политическото и морално право да коментирате публично легитимните решения на Народното събрание

„България е държава с конституционно установена форма на държавно управление - парламентарна република, в която има ясно разделение на властите

„България е държава с конституционно установена форма на държавно управление - парламентарна република, в която има ясно разделение на властите. Изборът на омбудсман се извършва единствено и само от Народното събрание. Вие нямате политическото и морално право да коментирате публично легитимните решения на Народното събрание, които Ви се струват неправилни според Вашите субективни възприятия.” Това написа председателят на БСП Михаил Миков във Фейсбук по повод коментарите на президента за избора на Мая Манолова за омбудсман. Лидерът на левицата изтъква, че държавният глава трябва да се съобразява с  решенията на парламента, а  висотата на поста му  изисква доста по-отгворно поведение.

 

Ето и пълния текст на коментара на Михаил Миков:

Президентът на Република България, обединител на нацията, за мен е един успял бизнесмен и неуспял политик. Вече няколко години той прокарва всякакви линии на разделение в обществото по причини, които вероятно самият той невинаги разбира достатъчно добре. Човекът, който си позволи да наложи вето на актуализацията на бюджета, която целеше да се осигури възможност за по-бързо възстановяване на ДДС на малките и средни дружества, но премълча гордо сключването на договор за 16 млрд. заем. Човекът, който бленува енергийна ефективност и лекува енергетиката, но наложи вето върху закона за регулиране на непазарно високите цени от т. нар. ВЕИ-та. Човекът, който наложи вето, за да запази доминиращите позиции над българските производители на търговските вериги. Човекът-референдум, който направи всичко възможно, за да се допита до народа по въпроси, на които никой не може да даде смислен отговор, защото са зададени неточно, подвеждащо и мъгляво.

Всъщност, не искам да говоря много за г-н Плевнелиев. Това, което ме накара да го направя, е вчерашното му изявление, че не одобрявал избора на г-жа Мая Манолова за омбудсман на Републиката. Господин президент, моля Ви, не забравяйте, че България е държава с конституционно установена форма на държавно управление - парламентарна република, в която има ясно разделение на властите. Изборът на омбудсман се извършва единствено и само от Народното събрание. Вие нямате политическото и морално право да коментирате публично легитимните решения на Народното събрание, които Ви се струват неправилни според Вашите субективни възприятия. Вие трябва да се съобразявате с тези решения и висотата на Вашия пост изисква доста по-отгворно поведение! Харесва Ви или не, Мая Манолова е новият омбудсман на България и това ще бъде така през следващите пет години!