Неправителствени организации и граждани подкрепиха искането на БСП за 5% ДДС върху бебешки стоки

Неправителствени организации и граждани подкрепиха законопроекта на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за намаляване от 20% на 5% ДДС-то върху бебешки стоки

Неправителствени организации и граждани подкрепиха законопроекта на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за намаляване от 20% на 5% ДДС-то върху бебешки стоки. Това стана днес на провелото се обществено обсъждане в парламента на законопроекта на левицата. На събитието присъстваха председателят на БСП Михаил Миков, депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представители на Гражданска инициатива „Искам братче, искам сестриче“; Инициативен комитет „За повече грижа за децата в България“, Фондация „Нашите недоносени деца“ и  млади родители.
 
Михаил Миков определи законопроекта като знак към хората, които отглеждат деца в тези времена, както и, че в България може да има диференцирани ставки по пример на повечето страни от ЕС. Според председателя на левицата  аргументите, че това ще затрудни данъчната администрация не могат да бъдат сериозни, предвид равнището на доходите и условията за отглеждане на деца. „Внесеният законопроект не бих казал, че ще стимулиура раждаемостта, но той е знак към тези хора и облекчение, което има своите финансови измерения“, допълни Миков. По думите му това, което няма да постъпи в държавния бюджет, е пренебрежимо малко на фона на застрашителната демографска перспектива пред страната. Лидерът на БСП разясни, че внесеният зкаонопроект третира няколко групи стоки, които са най-много свързани с отглеждането на бебета и, които не биха могли да бъдат използвани в евентуални случаи за заобикаляне на закона. Той продължи, че предвиденото намаляване на данъчната тежест за доставките на услуги за домашни грижи и гледане на деца е другата сфера, като тук са включени и възрастните хора, „защото и те са в тежко положение“. „Смятам, че трябва да ангажираме вниманието на всички парламентарни групи за приемането на такъв тип данъчна политика, като знак за отношение към бъдещите поколения“, каза още Миков.
 
Той анонсира, че утре в НС ще има разисквания по темата за демографския проблем. „Искаме да го превърнем в стратегически въпрос за обществото и да ангажираме всички институции и партии в разработване на реални мерки в тази посока“, каза още председателят на БСП. Той припомни, че във внесения законопроект на левицата за облагане на доходите на физическите лица са предвиени определени отстъпки за първо и второ дете.
 
Участниците в срещата си обещаха преди първо четене, което се очаква да е наесен, да обсъдят детайлно разширяването на обхвата на законопроекта.