Депутатите от БСП напуснаха дебата за НСО в знак на протест

 „Това не  е реформа в НСО, а имитация на такава и на законопроект

 
„Това не  е реформа в НСО, а имитация на такава и на законопроект. Законът не отговаря на обществените изисквания. Ако предложението ни не бъде подкрепено, депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да продължим участието си в дебата по Закона за НСО”. Това заяви депутатът от левицата Филип Попов по време на гласуването на Закона за НСО. Той представи предложението на левицата Национална служба за охрана да е специализирана държавна служба , непосредствено подчинена на МС. След като предложението бе отхвърлено от мнозинството в пленарна зала, депутатите от БСП напуснаха  в знак на протест.
 
По време на представяне на предложението Филип Попов заяви, че според промените, подкрепени от комисията, НСО представлява военизирана държавна служба на подчинение на президента. По думите му това поставя въпросите: защо военизираме и защо на подчинение на президента. „Основната дейност на тази структура е охранителна и не е относима към отбранителната способност на страната по никакъв начин”, категоричен бе Попов. Според него запазването на нейния военизиран характер може да обясни нейното подчинение на президнета като върховен главнокомандващ. По думите му обаче НСО трудно може да бъде определена като част от въоръжените сили.
 
Филип Попов подчерта, че, за да може да се осъществи охрана на лицата и обектите, службата основно разчита на информация от други служби в сектор сигурност – МВР, ДАНС, ДАР и в рамките на изпълнителната власт под общото ръководство на МС в частност на министър-председателя.  „Може ли някой да даде поне една логична причина тази служба да е подчинена на президента”, попита Попов.  По думите му няма причина НСО да е най-специалната служба сред специалните служби, защото има охранителна функция и не може да се сравнява дори с двете разузнавания.
 
Ангел Найденов: Оттегляме своите предложения по Закона за НСО 
 
„Като вносител оттеглям всички предложения на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ от тук до края на законопроекта за Национална служба за охрана и моля те да не бъдат изчитани и да не бъдат подлагани на гласуване”. Това заяви от парламентраната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш министър на отбраната Ангел Найденов. По думите му в резултат на нежеланието на мнозинството да се чуят аргументите на левицата и да се подкрепят част от предложенията, ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е принудена да преустанови участието си в разглеждането на този законопроект и да напусне пленарната зала. „Това прави безпредметно по-нататъшното изчитане на предложенията, които сме направили от името на парламентарната група”, категоричен бе Ангел Найденов.