Красимир Янков: Борисов става глава на разузнавателната общност

 „Предлаганите промени в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност в частта чл

 
„Предлаганите промени в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност в частта чл. 15 не кореспондират със Стратегията за национална сигурност, а тя беше разработена и приета от правителството на ГЕРБ първия мандат”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП  ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков.  По думите му се маркира идеята за разузнавателна общност. Според него е меко казано странно как тази общност ще бъде част от  Съвета и като резултат шефът на Съвета по сигурност при МС – премиерът, става шеф на разузнавателната общност или нещо като шеф на разузнаването. Депутатът от левицата заяви, че в проекта се посочва, че главата на разузнаването по своя инициатива ще изготвя тематични или обобщени доклади, т.е. пише доклади и законопроекти. Той попита тогава защо е разузнавателна общност. Янков обясни, че се предвижда в тази общност да се привличат и висши ръководни служители от различни министерства и ведомства.
 
 „Президентът Обама ли оглавява разузнаването в САЩ?”, попита Янков и допълни, че ако премиерът застане на чело на разузнаването, дано това не е на принципа „Аз сам съм си разузнавач”. Той подчерта, че основата на разузнаването е чрез придобиване на информация за противника да се постигне национална сигурност.
 
„Целта е Съветът за сигурност при МС да предлага на МС, който да възлага на службите за сигурност и обществен ред какви приоритети да имат, къде да насочват усилията си, каква информация да събират, с оглед националната сигурност, превенция и реакция на рисковете и заплахите и в цялост на промените в средата за сигурност”, заяви социалистът. Според него текстът е противоречащ на разбирането за дейността на разузнаване като цяло.
 
Законът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност  е ненужен                  
 
„Разделът за управление при кризи е пришит за пълнота към този проектозакон. В този раздел проектът влиза в колизия със Закона за защита при бедствия и авария в много от текстовете си”, заяви Янков. Според него се създават ситуационни центрове и главен такъв в МС, който да ги координира, но не е ясно каква е целта. 
 
 Красимир Янков попита на практика кой ще взима решенията, в случай, че екипите на терен питат да действаме ли или не, да неутрализираме ли терористите при случаи като атентатът в Сарафово. ”Това не може да е от компетенциите на главния секретар на МВР или председателя на ДАНС. Но ако не се знае, ще се лутат докато се „насъветват”, заяви Янков. Той бе категоричен, че този закон с идея да бъде рамков всъщност е ненужен, с нищо не помага за регламентиране на обществените отношения, свързани със сектор Сигурност. „Като резултат ще се получи закон, много наподобяващ закона за КСНС  при президента, закон от 1 страница без никаква необходимост”, заключи Красимир Янков.
 
Филип Попов: Няма как който и да е да ръководи Съвета по сигурността
 
„Извънредно заседание на Съвета по сигурността, предизвикано от важни обстоятелства трябва да се председателства от премиера”. Това заяви от парламентарната трибуна народният предстaвител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. По думите му, когато става въпрос за извънредни ситуации, касаещи националната сигурност и изискващи незабавни решения и мерки, няма как мин.-председателят да отсъства и да бъде заместван от който и да е друг, какъвто е бил първоначалният замисъл. Той обясни, че за това левицата е предложила такава възможност да отпадне.
 
Филип Попов подчерта, че ресорната комисията е подкрепила в крайна сметка  това предложение на левицата, въпреки обратното твърдение.