БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е против разрешаването на продажби от Държавния поземлен фонд

 „Държавният поземлен фонд не трябва да бъде продаван

 
„Държавният поземлен фонд не трябва да бъде продаван. Досега имаше замени, но в резултат от тях той дори нарастна”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова. По думите й с разрешаването на продажби от Държавен поземлен фонд се облагодетелстват една група земеделски производители, които са създали вече овощни насаждения и те са 31  хиляди декара. "Това касае само държавния поземлен фонд, който е минимален и трябва да бъде запазен. Частната собственост върху земята е приблзително 99%. Вмъкването на думата общински показва, че се разширява ветрилото, защото общините имат правната възможност да продават земя чрез решение на общинските си съвети”, категорична бе тя. Бъчварова заяви, че в ресорната комисия е бил зададен и въпрос,-какво ще се разбира под пазарна цена, каквато в България няма как да бъде определена по начина, по който е записано в закона.
 
Светла Бъчварова призова вносителите да оттеглят това предложение, защото то създава привилегировано положение на една група спрямо всички останали.
 
Кричо Карагьозов от БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ определи текста като лобистки. „Предлага се едно определено заобикаляне на закона и общият ред, по който се извършва продажба на държавни и общински имоти”, заяви той.