Янаки Стоилов: Съчетаването на местните избори с референдум ще опорочи самите избори

„Съчетаването на местните избори с референдум може да доведе до опорочаване на самите избори, защото вместо да се отрази волята на избирателите, комисиите може да бъдат поставени пред дилемата- или да не могат да завършат своята работа, или да се споразумеят да запишат някакви резултати, които им се струват близки до реалните, в интерес на представените в комисията партии”

„Съчетаването на местните избори с референдум може да доведе до опорочаване на самите избори, защото вместо да се отрази волята на избирателите, комисиите може да бъдат поставени пред дилемата- или да не могат да завършат своята работа, или да се споразумеят да запишат някакви резултати, които им се струват близки до реалните, в интерес на представените в комисията партии”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по време на дебата за провеждането на референдум. По думите му с отделното им провеждане ще се гарантира отчитането на реалия вот на гражданите за местна власт и ще се защити референдумът от използването му за конюнктурни политически цели.
 
Янаки Стоилов заяви, че не предлаганите от президента въпроси в момента интересуват българите, а други: трябва ли държавата да допуска освен на държавните, финансиране и на частните училища; да се взимат допълнително пари от пациентите за едно и също лечение,  финансирано от държавата. Той заяви, че  поставените от президента въпроси имат своето място и ако се проведе референдум по тях, БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ има няколко основни предложения. По думите му отговорът на общото питане, дали хората подкрепят мажоритарния избор на част от депутатите, е ясен – колкото се може по-висок дял на мажоритарен избор. Той обясни, че левицата предлага следната редакция на това питане – „Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират в едномандатни райони, като при определяне на мандатите за партиите се отчитат всички подадени за тях гласове в едномандатните и многомандатните райони”. Според него така се определя числеността на мажоритарно избираните депутати и  се запазва правилото, че по никакъв начин този мажоритарен избор не трябва да наруши принципа на съразмерност и да бъде отчетен всеки един глас.
 
По темата за задължителното гласуване Янаки Стоилов заяви, че трябва да се засегне и конституционният въпрос – допустимо ли е НС да превърне правото гражданите да участват в избора на държавни и местни органи и в задължение. „Ако все пак бъде поставен въпросът, БСП има следното предложение за редакция – Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите, с предвиждане на санкции за неизпълнение на това задължение”, обясни Стоилов.
 
 
Няма да подкрепим референдума без промяна във въпросите
 
Янаки Стоилов заяви, че  левицата няма да подкрепи референдума, ако предложенията й не бъдат отразени.  Според него отговорите на тези въпроси, както са зададени сега, няма да доведат до ясен политически и законодателен резултат.
 
„Някоя институция, някоя партия- направи ли си труда да проведе точни изчисления, какво означава като технология съчетаването в момента на местните избори с референдум?”, попита Стоилов. Той подчерта, че местните изброи са най-сложните от технологична гледна точка, защото в тях се гласува за общински кмет, за кмет на населено място и за листа на общински съветници и има многобройни преференции, които трябва да бъдат отчитани. По негови сметки комбинирането на референдума с местните избори ще доведе до това, че около 2 часа няма да стигнат, за да могат да гласуват всички явили се пред урните, а самото броене на гласовете ще създаде предпоставки за опорочаване на изборите.